SGK’nın kayıt dışını önlemek amacıyla TMMOB ile yaptığı protokolü tek taraflı feshetmesine karşı çıkan birlik, Türkiye genelinde eş zamanlı eylem yaptı. İzmir'de ise eylemin adresi Konak oldu.


Haber / Umut KARAKOYUN

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile yapılan asgari ücret protokolünü tek taraflı olarak feshetti. Kayıt dışı çalışmayı da önleyen protokolün tek taraflı feshedilmesine tepki gösteren TMMOB, Türkiye genelinde eş zamanlı olarak SGK İl Müdürlükleri önünde eylem yaptı. Konak'taki eylemde konuşan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Melih Yalçın; “Protokol gereği birliğimiz, ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için belirlediği asgari ücreti her yıl Aralık ayında Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletmekte ve uygulanmak üzere bağlı meslek odaları ile kamuoyuna duyurmaktaydı. Ücret belirlemesinde ağırlıklı olarak kamu kurumlarında yeni işe başlayan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücreti dikkate alınmaktaydı” dedi.

İÇİ BOŞALTILIYOR

Melih Yalçın; “Tarafımıza iletilen revize protokol taslağı incelendiğinde, mevcut protokolün esasını oluşturan ‘TMMOB’nin asgari ücret belirlemesi’ ve ‘kurumun mühendis, mimar ve şehir plancılarına ödenecek ücretlerin bu asgari seviyenin altında olmaması için gerekli tedbirleri alması’ hükümleri çıkarılarak protokolün içinin boşaltılmaya çalışıldığı görülmüştür. Bu nedenle revize protokol taslağı birliğimiz tarafından kabul edilmedi” dedi. Asli görevi çalışanların haklarını ve sosyal güvencelerini korumak üzere ilgili usul ve esasları düzenlemek olan SGK’nın, mevzuattaki yetersizliğe sığınarak işbirliğinden kaçındığını ileri süren Yalçın, kurumdan meslek kuruluşları ile birlikte çalışarak bu eksikliği gidermeye yönelik hamleler yapmasını beklediklerini ifade etti.
Yalçın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “SGK emekçilerin taleplerini dikkate almak yerine, patronların ve parlamentodaki temsilcileri olan hükümet yetkililerinin, bakanların baskılarına boyun eğerek, yüzbinlerce mühendis, mimar şehir plancısının almış oldukları eğitim ve verdikleri hizmetin niteliğini hiçe saymıştır. Mühendis, mimar ve şehir plancılarını düşük ücretlerle çalışmaya ve sigorta primlerinin eksik yatırılması nedeniyle güvencesiz bir geleceğe mahkûm etmiştir. SGK’nın bu kararı kendi tarihinde kara bir leke olarak yer alacaktır. Bu protokolün feshi nedeniyle devlet ciddi bir gelir kaybına uğratılacak ve vergi kaçakçılığı teşvik edilecektir. TMMOB ve diğer kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile yürütülen işbirliğini geliştirerek daha ileriye götürmesi gereken SGK yetkilileri protokolü feshederek suç işlemektedir.

Gerekçenin karşılığı yok

SGK'nın, imzalandığı tarihten bugüne sorunsuz olarak uygulanan protokolü ‘yürütülen iş ve işlemlere esas teşkil eden mevzuatta önemli değişiklikler yaşandığı’ gerekçesiyle revize etmek istediğini açıklayan Melih Yalçın, aslında, protokolün imzalandığı 2012 yılından günümüze, protokol değişikliğini gerektirecek herhangi bir mevzuat değişikliği bulunmadığını belirtti.