İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtitas Külübü (İDAİK) 17. Kış Dağcılık Şenliği'ni Bozdağ’da dağsız kutladı.

Çığ riski ve olası kazalar gerekçe gösterilerek dağcılığın yanı sıra her türlü faaliyete kapatılan Bozdağ'daki organizasyonda katılımcılar şenliği söyleşi fotoğraf gösteri şeklinde salonda gerçekleştirdiler. Diğer illerden gelecek olan kulüpler de şenliğe katılımlarını iptal ettiler.

DÜNYA DA ÖRNEĞİ YOK


İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtitas Külübü Yöneticisi Durmuş Yalçın, AFAD' ın yasağa anlam veremediklerini belirterek, "Tehlike nedeniyle faaliyete kapatılan bir dağın dünyada örneği yok" dedi. Yalçın, yapılan görüşmelerde dağın tamamının tırmanışa açılmasını istediklerini belirtti. Ayrıca Yalçın, bu güne kadar hiçbir çığ olayının yaşanmadığı, yüzey şekliyle de çığ yaşanması mümkün olmayan Bozdağ'ın kuzey doğu sırtının kullanıma açılması için talepte bulunduklarını ancak bunun da kabul görmediğini belirtti. Durmuş Yalçın kendi faaliyetlerinde gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını belirterek şöyle konuştu: " Gerekli donanımı sağlıyoruz. Önlemlerimizi alıyoruz. Eğitimi olmayan insanların bireysel faaliyetlerine izin vermiyoruz. Tüm bunların yanında ilginç olan ise bu yıl dağın hiçbir rotasından çığ düşmedi. Düşmesi de mümkün değil, çünkü kar yok."


HALK OLUMSUZ ETKİLENDİ


Bu yasaktan en fazla Bozdağ halkının etkilndiğini belirten Durmuş, "Yasağın olmadığı zamanlar köye hafta sonları yüzlerce insan gelir, lokantalar, pansiyonlar dolardı. Yol kenarına kurulan tezgahlardan alışveriş yapılırdı. Bu canlılık yıl boyu bölgedeki tüm faaliyetleri olumlu etki yapardı. Şimdi hafta sonu olduğunda bile köy terkedilmiş bir görüntü vermekte. Kimi geçim sıkıntısı çeken yöre halkının hafta sonu açtığı tezgahtaki ürünler ellerinde kalıyor. Dünyanın her yerinde bu tür faaliyetler teşvik edilmekte, reklamı yapılmakta, şenliğe yerel yönetimlerce destek verilmekte, katılım sağlanmakta. Eğlenceli aktiviteler ile reklam yapılmakta, ilgi artırılmakta. Ama bizde destekten ziyade yasaklar oluyor" şeklinde konuştu.