İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde artan mezarlık ihtiyacını karşılamak için çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi, ilçe merkezinde mezarlıkların gömü kapasitesinin dolması, nüfus artışı, göç ve pandemi nedeniyle yaşanan yoğunluğa çözüm üretmek ve kentin 25 yıllık mezar ihtiyacını karşılamak için Buca Kırıklar, Urla Gülbahçe, Gaziemir Sarnıç, Menderes Görece mahalleleri ve Güzelbahçe Büyükkaya mevkiinde 600 bin metrekarelik alanı mezarlık olarak kente kazandırmak için Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan tahsis bekliyor. Bu alanların İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tashih edilmesinin ardından 5 yeni mezarlığın kullanıma açılması için çalışmalar başlatılacak.

Kent merkezindeki mezarlıklar dolu
Kent merkezindeki 30 mezarlığın doluluk oranına ulaştığının altını çizen İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran, Doğançay Mezarlığı’nın ise dolma noktasına geldiğini ve sadece Bornova Hacılarkırı, Karabağlar Tırazlı, Yukarı Narlıdere mezarlıklarının günlük gömüye açık olduğunu söyledi. Yıldız Devran sözlerini şöyle sürdürdü: “Mezarlıklarımızın özenle korunması, temizliğinin sağlanması, bakımlarının yapılması ve ağaçlandırılması için özenle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Diğer yandan hem kentin hem ilçe merkezinde artan mezarlık ihtiyacımızı karşılamak için Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı ve ilgili diğer daire başkanlıklarımızla koordineli bir şekilde kentin 25 yıl sonraki nüfusunu baz alarak ve olası ölüm sayılarını dikkate alarak imar planı çalışmaları yapıyor, mezarlık alanı belirliyoruz. Sonrasında mülkiyet sahibi idarelerden tahsis istiyoruz. Şu an 5 mezarlık yeri için Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan tahsis bekliyoruz. Tahsislerin gecikmesi nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz. Tahsisi gelen alanların projelendirilmesi ve ihale edilmesi ise ayrıca bir süre gerektiriyor. 2020 yılında vefat eden 37 bin yurttaşımızın 19 bini merkezde bulunan mezarlıklarımıza defnedildi. Bu yüzden belirlediğimiz yeni mezarlıkların tahsisi konusunda destek bekliyoruz” dedi.

Doğançay’da ek gömü alanı açıldı

Doğançay Mezarlığı’nda doluluk noktasına ulaşıldığı için yurttaşlardan gelen talepleri de dikkate alarak mezarlığın üstünde 10 dönümlük defin yeri açtıklarını ifade eden Devran, “Ek sahanın proje çalışmaları devam ediyor. Proje çalışmalarının tamamlanmasının ardından ihaleye çıkacağız. Bordür, parke, ağaçlandırma çalışmaları da kısa sürede tamamlanacak” şeklinde konuştu.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Buca Kırıklar Mahallesi'ndeki mezarlık alanı için 4, Güzelbahçe Büyükkaya mevkii ile Menderes Görece Mahallesi'ndeki mezarlık alanları için 3, Urla Gülbahçe Mahallesi'ndeki mezarlık alanı için ise 1 yıldır, Gaziemir Sarnıç Mahallesi'ndeki mezarlık alanı için ise Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yaklaşık 1 yıldır tahsis bekliyor.