Denizlerdeki aşırı kirlilik, küresel ısınma, vahşi avlanma gibi nedenlerle balinalar ve yunusların sayısı her geçen gün azalıyor. Bilim insanları, okyanuslardaki ekosistemin devamlılığı için hayati öneme sahip bu iki türün neslinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

BBC’de yer alan habere göre İngiltere, ABD, Meksika, Güney Afrika ve Brezilya dahil 40 ülkeden 350'nin üzerinde bilim insanı, çevreci ve aktivist bir araya gelerek ortak bir mektup hazırladı; balina ve yunusların korunması için acil küresel eylem çağrısı yaptı.

DURUM ACİL VE CİDDİ

Mektupta balina ve yunus neslinin bıçak sırtında olduğu ve gereken önlemler alınmadığı takdirde yakın zamanda bazı türlerin neslinin tükeneceğine dikkat çekildi.

Mektubun hazırlanmasına öncülük eden deniz bilimci Mark Simmonds "Bu, balinaların tehlikede olduğunun anlaşıldığı ve herkesi eyleme geçirecek güçlü dalgayı başlatan tarihi bir an olsun” diyerek, politikacılardan biliminsanlarına, yetkililerden halka kadar herkesin okyanusları korumak üzere harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. 

1970’li ve 1980’li yıllarda "Balinaları Koruyalım" sloganıyla yapılan eylemlerin o dönem yaratılan farkındalık sayesinde ticari balina avcılığının büyük oranda önüne geçilebildiğinin hatırlatıldığı mektupta; bugün büyük balina türlerinin dahi tehlikede olduğu belirtilerek, bu durumun temel nedenlerinin insan kaynaklı kirlilik, habitat kaybı ve küresel iklim değişikliği olduğu kaydedildi.

AĞLAR YILDA 300 BİN CAN ALIYOR

Okyanuslardaki yaşamı tehdit eden en önemli problemlerden bir tanesinin balık ağları olduğuna değinilen mektupta, yılda tahminen 300 bin balina ve yunusun atık ağlara takılarak öldüğü bilgisi de paylaşıldı. 

Bu tablonun halen tersine çevrilebileceğine inanan bilim insanları balina ve yunusların nesli tükenmeden hemen bugün harekete geçilmesi gerektiğini de kaydetti. 

Mektupta balina ve yunus türlerinden 90'ının ciddi tehdit altında olduğu ifade edilerek, Kuzey Atlantik çubuklu balinasından sadece birkaç yüz adet, Kaliforniya Körfezi'ndeki bir yunus türünün ise 10 civarında üyesinin kaldığı aktarıldı.