Haber/ Didar DEMİRCİ

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bünyesinde açılması planlanan açıköğretim psikoloji lisans programıyla ilgili kararın sessiz sedasız ve konuyla ilgili yetkili kişi ve kuruluşlardan görüş alınmadan yapılmasına tepki gösteren Türk Psikologlar Derneği programa ilişkin yürütmenin ivedilikle durdurulması ve kararın iptali istemiyle Danıştay 8. Dairesi nezdinde dava açıldığını bildirdi. Öte yandan psikologlar tarafından change.org'ta başlatılan imza kampanyasını şu ana kadar yaklaşık 27 bin kişi imzaladı.

Halk sağlığı tehlikede

Psikolojinin basit bir bölüm olmadığını, psikologların, devletin önemli mercilerinde görev aldıklarını, cinsel istismardan velayet davalarına kadar önemli konularda rol üstlendiklerini dile getiren Türk Psikologlar Derneği İzmir Şubesi Başkanı Samet Baş, “Biz insanlarla çalışıyoruz. Yaptığımız iş çok hassas. Bize gelen kişilere bazı kritik testler yapıp, yönlendirmelerde bulunuyoruz. Bu işin eğitiminin uzaktan ya da açık öğretimle yapılması mümkün değil. Halkın sağlığı söz konusu” diye konuştu. Psikoloji bölümünü örgün okumak için maddi manevi emek veren öğrencilere de haksızlık yapıldığını, bu kararın mesleğin kalitesine zarar vereceğini dile getiren Baş, “Mevcut şartlarda dahi açık öğretimin kalitesi tartışılırken, halk sağlığını yakından ilgilendiren bir konuda böyle bir karar alınmasını doğru bulmuyoruz. Siz açık öğretimden mezun bir tıp doktoruna gidip ameliyat olur musunuz? Kimse olmak istemez” dedi.

Binlerce kişi mezun oluyor

Türkiye’de neredeyse 50 bin psikolog olduğunu ve her yıl 3 bin ila 5 bin arasında psikolog mezun edildiğini dile getiren Baş, sözlerine şöyle devam etti: “Bu bölümden mezun olan binlerce insan varken, bir de açık öğretim mezunları olacak. Bu şekilde bir karar almalarındaki gerekçelerini bilmiyoruz. Sanki psikoloji bölümü mezun insana ihtiyaç varmış gibi bu kararı aldılar.”

Baş, kararın gerekçesini bilmediklerini ancak, bu bölümün akademik nedenlerin ötesinde maddi nedenlerle kurban edilebilecek bir bölüm olmadığını vurguladı.