“Her çeşit spor faaliyetini Türk gençliğinin milli terbiyesinin ana unsurlarından saymak lâzımdır. Bu işte hükümetin şimdiye kadar olduğundan daha çok ciddi ve dikkatli davranması, Türk gençliğinin spor bakımından da milli heyecan içinde, itina ile yetiştirilmesi önemli tutulmalıdır.” Mustafa Kemal Atatürk

Bugün biraz spordan söz edelim desem. Hemen hemen herkesin aklına futbol gelecektir. Hadi haksızlık etmeyelim belki birkaç kişi basketbol veya voleybolu da düşünebilir. Ama ben bugün pek aşina olmadığınız bir spor dalından söz etmek istiyorum. Oryantiringi duydunuz mu? Oryantiring, harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan, katılımcıların kontrol noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zamanda ziyaret etmeye çalıştığı bir spor.

***

Geçtiğimiz hafta bir haberin detaylarını araştırmak için Urla'ya gitmiştim. Urla Kaymakamı ile görüşmek için kaymakamlığın bekleme salonunda otururken üzerinde milli takım forması bulunan genç bir kız girdi içeri. Hangi sporla ilgilendiğini ve kaymakamlığa neden geldiğini sorduğumda “hadi canım” dedirtecek şeyler anlattı. İsmi Gülşah Bircan Akpınar. Ege Üniversitesi Spor Yönetimi Bilimleri Yüksek Lisans öğrencisiymiş, doğma büyüme Urlalı. Oldukça aktif bir Cumhuriyet genci. Toplumumuzda fazla tanınmayan, kamunun destek olmak için pek de hevesli olmadığı sporlarla ilgileniyor. Sporlarla diyorum çünkü Bircan, tek bir spor dalıyla ilgilenmiyor. Gülşah hem kayakla oryantirigle hem bisikletle oryantiringle hem de Amerikan futbolu ile ilgileniyor. Üstelik bu sporları hobi olarak da yapmıyor. Hem kayakla oryantiringte hem de bisikletle oryantiringte milli sporcu. Yani her iki spor dalında da ülkemizi yurtdışında temsil eden milli takımda yer alıyor.

***

Geçtiğimiz Şubat ayında Kars'ta yapılan Avrupa Kayakla Oryantiring Şampiyonası'nda ülkemizi temsil etti. Bircan, geçtiğimiz Mayıs ayında Nevşehir'de düzenlenen Türkiye Oryantiring Şampiyonası'nda ise kendi kategorisinde açık ara birinci olarak milli takım kadrosuna girmeye ve Temmuz ayında Danimarka'da yapılacak Bisiklet-O Dünya Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı. Ama gidemiyor. Çünkü Türkiye Oryantirig Federasyonu, bütçe yetersizliğinden milli takım kadrosunda yer alan 8 sporcudan sadece birinin masraflarını karşılayabileceğini, diğer 7 sporcunun sponsor bulmaları durumunda gidebileceklerini söyledi. İşte Gülşah ile üzerinde milli takım forması, kapı kapı dolaşıp ülkemizi Danimarka'da temsil edebilmek için sponsor arayışındayken tanıştık.

***

Gülşah yaşadığı traji-komik durumu anlatırken, “Ben ülkemi temsil edecek parayı bulamazken bu rakamı İzmir'de ya da Urla'da bir gece yemek masasında bırakan insanlar var” dedi. Haksız mı? Futbolda basketbolda milyon dolarlar havada uçuşurken bu genç kadın, ülkesini temsil edebilmek için kapı kapı dolaşıyor. Bu ayıp da hepimize yeter.