İzmir Ticaret Odası'nın, geçen Salı yaptığı İzmir Girişimcilik Zirvesi, son on yıllar boyunca bu kurumun gerçekleştirdiği en ilham verici ve ufuk açıcı toplantılardan birisi oldu. Başta İZTO Başkanı Mahmut Özgener ile emeği geçen herkese müteşekkiriz. Özellikle, başkanın açılış sunumunda kuruluşundan bahsettiği, IQ kısaltmasından hareketle İZQ, (Eski Ticaret Odası binasında açılacak Tasarım ve İnovasyon Merkezi) haberi heyecan verici idi.

Zirvenin iki konuğunu, İzmir’in yetiştirdiği sıradışı yetenek örnekleri olarak gururla dinleme imkanı

bulduk. Amerika’da kurduğu ve bugünkü değeri 12 milyar doları aşan Sonomed CEO’su Osman

Kibar, geliştirdiği biyoteknolojik ilaç ile neredeyse tüm hastalıkların tedavi edildiği sihirli bir dünyanın kapılarını izleyicilere açtı. Elbette henüz FAZ 3 çalışmaları devam ediyor olsa da, ilk sonuçlar oldukça olumlu ve dikkat çekici.

Osman Kibar, 1964 ila 1973 yılları arasında İzmir Belediye Başkanlığı yapan ve bir çok ana/ara yolda yaptığı asfalt çalişmaları ile efsaneleşmiş, aynı adı taşıyan Osman Kibar’ın torunu. İlkokulu Gazi İlkokulu'nda bitirdikten sonra İstanbul ve ABD’de eğitimini tamamlıyor. Caltech’de mühendislik, UC San Diego’da ise master çalışmaları yapıyor. Uzmanlık alanı biyoteknoloji. İlk şirketi Gennoptix. Yaptığı çalışmalar ile küresel bir ilaç firması olan Novartis’in radarına giriyor ve şirketini neredeyse yarım milyar dolara bu firmaya satiyor. Daha önce de bir başka şirketini İntel’e satıp şehir değiştirerek ABD’nin doğusunda Newyork’da yaşamaya başlıyor. Eski bir arkadaşı ile Samumed isimli şirketin kuruluşunu tamamlıyor. Bu şirket, borsaya kote ve 12 milyar dolarlık bir değeri var. Sunumunda, şirketin geliştirdiği ilacın kanserden romotoid artrite bir çok hastalık grubunda iyileştirici özelliklerini örnekleri ile gösterdi.

Ayşegül İldeniz ise Bornova Anadolu Lisesi mezunu. O da Osman Kibar gibi ABD’nin Batı yakasında yaşamına devam ediyor.Yüksek Lisansını San Francisco State Univercity’den aldı. İntel’in Güney Avrupa, Ortadoğu ve Afrika başkanlığına kadar yükselmiş bir İzmir’li. Halen Silver Spring Networks Global'in Başkanı.

Sonuçta, Adnan Saygun Konser Salonu'nu dolduran İzmirliler, küresel başarı örnekleri oluşturan

hemşerilerini dinlemekten ziyadesi ile mutlu bir şekilde salondan ayrılırken, kulaklarında muazzam

performansı ile sahne alan Fazıl Say’ın piyanosundan çıkan muazzam melodiler vardı.