Röportaj / Sinan KESKİN

İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) tarafından üniversitelerdeki kız öğrencileri girişimcilik konusunda özendirmek, farkındalıklarını arttırmak, genç kızlara girişimciliği bir kariyer alternatifi olarak sunmak ve yeni genç kadın girişimciler yaratmak amacıyla başlatılan“Genç İZİKAD” projesi kapsamında düzenlenen proje yarışması sonuçlandı.

Önceki yıllarda üniversite öğrencisi genç kızların bireysel olarak katılım sağlayarak, kişisel projelerini sundukları ve toplu olarak eğitim aldıkları ve İZİKAD üyelerinin birebir mentorluk ettiği “Genç İZİKAD” projesi bu yıl üniversitede okuyan kız öğrencilere yenilikçi bakış açısı ve girişimcilik yetkinliği kazandırmak amacıyla eğitimden networkinge, takım çalışmasından mentorluğa, rol model çalışmalarından ilgili iş alanlarını ziyarete kadar her türlü desteği sağlayan bir girişimcilik programı olarak yeniden kurgulandı.

Bu yıl 7 ekibin yarıştığı yarışmanın kazananı, son dönemde gelen yüzde 15'lik zam ile gündemin sıcak maddesi olan elektriği kendi imkanlarımızla üretmemizi sağlayan ‘Feel The Wind’ projeleriyle Elif Yılmaz ve Oğuz Pala oldu.

Genç İZİKAD Projesi Koordinatörü Avukat Ceren Tekin ile projenin detaylarını, yapılan değerlendirme sonucunda dereceye giren gençlerle projelerini konuştuk.

Ceren Hanım Genç İZİKAD projesi nedir? Bu yıl kaçıncısını düzenlediniz?

Ceren Tekin: İZİKAD'ın tüzüğündeki amaçlarının başında kadının iş dünyasındaki yerini sağlamlaştırmak var. Bu anlamda genç kızlarımızın iş dünyasına katılımlarını kolaylaştıracak her türlü etkinliğe aracı olmaya çalışıyoruz. Bu faaliyetlerimizin başında meslek edindirme kurslarımız ve genç kadınları bilgilendirici eğitimler geliyor. Öte yandan başta işletme ve mühendislik fakültelerinde okuyan genç kızlarımıza yönelik bir girişimcilik yarışmamız var. Genç İZİKAD ismiyle düzenlediğimiz yarışmamızın bu yıl 7.'sini gerçekleştirdik. Bu yarışmayı yapmaktaki temel amacımız; gençlerimizi iş dünyasına ulaşmalarını sağlamak ve onları iş hayatına hazırlamak. Hepimiz bu yollardan geçtik. Bir fikriniz olabilir ama tecrübeniz veya mali gücünüz yoktur. Fikrinizi nasıl hayata geçireceğinizi bilemiyorsuzdur. Bu noktada İZİKAD bir şemsiye görevi görerek doğru projeleri doğru kişilerle buluşturmayı kendine misyon ediniyor.

Genç İZİKAD'a kimler başvurabilir?

Ceren Tekin: Genç İZİKAD, İzmir ve çevresindeki üniversitelerde okuyan öncelikle kız öğrenciler olmak üzere tüm gençlerin başvurusuna açık bir proje.

Genç İZİKAD girişimci gençlere neler sunuyor?

Ceren Tekin: İş fikirlerini ve iş planlarını rehberler eşliğinde hazırlama imkanının yanı sıra iş fikirleri için akademik destek alma şansı sunuyoruz. Öte yandan Melek yatırımcılarla tanışma fırsatı, projelerine yönelik işyeri ziyaretleri, rol model sohbetleri ve FuckUp Night geceleri de genç girişimcilere sunduğumuz imkanlar arasında.

Projeleri hangi kriterlere göre değerlendiriyorsunuz?

Ceren Tekin: Her biri alanında uzman olan jüri üyelerimiz projeleri 4 farklı kritere göre değerlendiriyor. Bu kriterlerin toplam puana etkisi ise şu şekilde hesaplanıyor; Yenilikçi yaklaşım yüzde 20, fikrin daha önce hayata geçmemiş olması yüzde 30, yaratıcılık ve katma değer yaratma yüzde 30 ve sosyal ve çevresel etki yüzde 20.

Bu yıl projeye kaç ekip katıldı? Hangi projeler dereceye girdi? Dereceye giren projeleri hazırlayanlar kimlerdi?

Ceren Tekin: Projemizde bu yıl ön elemeyi geçen 7 ekip yarıştı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Celal Bayar Üniversitesi Enerji Mühendisliği öğrencilerinden Elif Yılmaz ve Oğuz Pala'nın ‘Feel The Wind’ projesi birinci olurken Dokuz Eylül Üniversitesi Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret (İngilizce) bölümü 3. Sınıf öğrencileri Ayder Çelik, Büşra Kart ve Dokuz Eylül Üniversitesi İstatistik bölümü öğrencisi Büşra Dağlık’ın grubu ‘YE+ÖDE’ projeleriyle ikinci ve Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümü mezunu, Bahçeşehir Üniversitesi İşletme Yönetimi yüksek lisansı öğrencisi Cemre Ceylan ve Yaşar Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık son sınıf öğrencisi Merve Kumsar’ın grubu ‘CİRC MOOD’ isimli projeleriyle üçüncü oldular. Bu ekiplerin mentorlüğünü ise dernek üyelerimiz Belkıs Üner, Behiye Kargıner ve Ebru Acar yaptı.

Jüri Üyeleri kimlerden oluştu? Dernek üyeleri jüride yer aldı mı?

Ceren Tekin: Jüri üyeleri şu isimlerden oluştu, İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Şerife Eren, Kişisel Gelişim Uzmanı İkbal Kaya, Hırvatistan İzmir Fahri Konsolosu Candan Çorbacıoğlu, Provis Bilişim Sistemleri Ltd. Şirketi Sahibi Çetin Ayla, TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, Dr. Canan Arıkbay ve Doç. Dr. Engin Deniz Eriş. Biz dernek üyeleri olarak jüride yer almadık.

Biraz da dereceye giren projeleri ve proje sahiplerini yakından tanıyalım. Elif Hanım siz 'Feel The Wind' projenizle birinciliği elde ettiniz. Bize projenizden söz eder misiniz?

Elif Yılmaz: Ben Celal Bayar Üniversitesi Enerji Mühendisliği öğrencisiyim. Genç İZİKAD proje yarışmasına takım arkadaşım Oğuz Pala ile yaptığımız ‘Feel The Wind’ isimli projemizle katıldık ve birinci olduk. Bu projeyi yapma sebeplerimizden biri günümüzde elektrik faturalarına gelen zamlar ve kullanmadığımız elektriğin parasının bile cebimizden çıkıyor olması. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda üreteceğimiz elektrik için santral boyutlarında türbinlere ihtiyacımız yok diyerek rüzgar ağacı projesi geliştirmeye karar verdik. Bu rüzgar ağacı sayesinde avm, cadde, beach gibi rüzgar alan birçok alanda elektrik ihtiyacımızı kendimiz karşılayabiliriz. Bu ürün bir evin elektrik ihtiyacının da yaklaşık yüzde 80'ini karşılayabilecek kapasitede. Projenin tasarımı da bize ait. Projemizi hayata geçirmek adına şuan İZİKAD desteğiyle testler yaparak en kısa sürede patent sürecine başvurup kullanıma uygun hala getirmeyi hedefliyoruz. Çünkü son çıkan kanuna göre de artık evinizin bahçesinde/çatısında ürettiğiniz elektriğin fazlasını devlete satıp mahsuplaşma yöntemi ile elektrik faturası ödemezken ay sonunda sattığınız elektrik kw/h başına para da kazanabilirsiniz. Bunu alıp evinize kurduğunuzda 5 yıl sonra artık elektrik faturası gibi bir derdiniz olmuyor.

Bir rüzgar ağacının maliyeti ne kadar?

Elif Yılmaz: Bugün itibariyle 1 rüzgar ağacının maliyeti yaklaşık 30 bin lira. Ancak kullanılan malzemelerin birçoğunun dövize endeksli olmasından dolayı dövizdeki hareketliliğe göre maliyet artış gösterebiliyor.

Evine bir rüzgar ağacı kuran kişi bu maliyeti ne kadar sürede amorti edebilir?

Elif Yılmaz: Bizim hesaplamalarımıza göre yaklaşık 5 – 6 yılda kendini amorti ediyor. Ama şuan proje üzerinde arge çalışmalarımız devam ediyor. Bu maliyeti biraz daha düşürmeye çalışıyoruz.

Arge çalışmaları tamamlandığında ürünü nasıl piyasaya süreceksiniz?

Elif Yılmaz: Yatırım aşamasında bir melek yatırımcıya ihtiyaç duyacağız. Ürünü piyasaya sürmek için 200 bin liralık bir yatırım gerekiyor. Öğrenci olduğumuz için bu maliyeti karşılayabilecek durumda değiliz.

Ceren Tekin: Gençlerimizin melek yatırımcılara daha kolay uylaşabilecekleri bir organizasyon kurmak için dernek içinde görüşmelerimiz sürüyor. EGİAD Melek Yatırım Ağı benzeri bir melek yatırım ağı kurma düşüncemiz var. Eğer bunu başarırsak projesi, fikri olan yetenekli gençlerimizi ortaya çıkarmakla kalmayıp onları doğrudan yatırımcılarla da buluşturacağız.

Yarışmanın ikincisi olan 'Yeöde' hakkında bilgi alabilir miyiz?

Büşra Kart: 'Yeöde' bir online ödeme uygulaması projesi. Uygulamanın amacı, müşterilerin oturdukları kafe, restoran gibi yerlerde hesaplarını kolay ve hızlı bir şekilde ödemelerini sağlamak. Müşteri herhangi bir yemek yeme noktasında bulunduğu masayı işaretleyip siparişini verdikten sonra ödeme seçeneğine basarak ödeme işlemini online olarak gereçekleştiriyor. Bu uygulama ile, uzun hesap ödeme kuyruklarını azaltmayı, kalabalık masalarda hesap ödeme karışıklığını önlemeyi, nakit hesaplamak zorunda kalmamayı, restoranların, kafelerin vb. gibi noktaların doluluk oranlarını ve fiyat aralıklarını göstermeyi, zamandan tasarruf etmeyi amaçlıyoruz.

*Projelerin patent süreçleri devam ettiği için görsellerini yayınlayamıyoruz.

Proje tüm gençlere açık

Ceren Tekin: Gençler fikirlerini küçük, anlamsız, faydasız gibi nitelemeksizin ortaya çıksınlar. Çünkü böyle bir platforma girdikten sonra edindikleri donanımla iş fikirlerinin çok farklı bir noktaya evrildiğini görecekler. Bu fırsatı kaçırmadan İZİKAD networküne dahil olmalarını öneriyorum. Web sitemiz üzerinden yaptığımız duyuruları takip edip başvurularını gerçekleştirebilirler.