İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 103’üncü yıl dönümü etkinlikleri havada ve karada büyük bir coşkuya sahne oldu.

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 103’üncü yıl dönümü, gün boyunca düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

9 Eylül kutlamalarının heyecanla beklenen bölümlerinden biri de Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı Türk Yıldızları ve Solo Türk'ün gösterileri oldu.

Binlerce İzmirli bu gösteriyi kaçırmamak için ellerinde Türk bayrakları ile Körfez çevresini kırmızı beyaza boyadı. Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi olan Türk Yıldızları, gökyüzünde unutulmaz bir gösteri sundu.

Hemen sonrasında ise tek pilotla gerçekleştirilen yüksek hız ve çeviklik içeren Solo Türk gösterisi, İzmir semalarında adeta görsel bir şölen yaşattı.

Gösteriler karada da sürdü. Süvari birlikleri 9 Eylül 1922'de olduğu gibi heybetli atlarıyla İzmir sokaklarındaydı.

Cumhuriyet Meydanı ile Gündoğdu Meydanı arasında geçit yapan süvarilere İzmirliler büyük ilgi gösterdi.

Cumhuriyet Meydanı'ndan Kültürpark Lozan Kapısı’na kadar süren Fener Alayı yürüyüşü ile doruğa ulaştı. Kortej boyunca sokaklar İzmirliler'in hep bir ağızdan söylediği İzmir Marşı ile yankılandı.

Her sene bando eşliğinde düzenlenen kortej, bu yıl şehitlerin anısına sessiz ilerledi. İzmirliler, şehitlerinin anısını alkışlarla ve “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganlarıyla yaşattı.

Kutlama programı bayrak töreni ve resmi tören, süvari girişi, Türk Yıldızları ile Solo Türk gösterilerinin ardından fener alayı yürüyüşüyle son buldu. Saatler 20.15’i gösterdiğinde İzmirliler Cumhuriyet Meydanı’nda buluştu.


Fener Alayı yürüyüşünde İzmirliler ellerinde 350 metrelik dev Türk bayrağını Kordon güzergahı boyunca taşıdı. Kortej Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na doğru devam etti.

Sabah saatlerinde başlayan program, akşam da gökyüzü şovuyla devam etti.

Kurtuluşun meşaleleri İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’nün genç sporcularının elinde yükseldi.

Yürüyüş boyunca İzmirliler hep bir ağızdan İzmir Marşı ve Onuncu Yıl Marşı’nı söyledi. Başkan Tugay da marşlara eşlik etti.

. İzmirliler ellerinde bayraklarla yürürken korteje katılamayanlar ise balkonlarından, pencerelerinden bayraklarla ve alkışlarla coşkuya ortak oldu.

Cumhuriyet Meydanı'ndan Kültürpark Lozan Kapısı'na kadar süren Fener Alayı yürüyüşüne İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkan Yardımcısı Ali Alan, ilçe belediye başkanları, İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Altan İnanç, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar, ve çok sayıda İzmirli katıldı.

. İzmirliler ellerinde bayraklarla yürürken korteje katılamayanlar ise balkonlarından, pencerelerinden bayraklarla ve alkışlarla coşkuya ortak oldu.

muhabir
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü'nden 2018'de mezun oldum. Ulusal ve yerel televizyonlarda muhabir olarak çalıştım. Hak odaklı, kent, kadın haberciliği yapmaya ağırlık veriyorum.