Yargıtay 8. Ceza Dairesi, tartışma sonrasında eşini zorla evden çıkararak kapıyı kilitleyen ve içeri girmesine engel olan kocaya "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan verilen hapis cezasını onayladı.
Karara göre, Aksaray’ın Eskil ilçesinde yaşayan ve başka bir kadınla ilişkisi olduğu öne sürülen koca, bir süredir sorunlar yaşadığı eşiyle tartıştı.
Tartışma sırasında eşine hakaret eden sanık, onu zorla evden çıkardıktan sonra kapıyı kilitleyerek geri girmesine engel oldu.
Kadının şikayeti üzerine açılan dava sonucunda, Eskil Asliye Ceza Mahkemesi sanığı "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırdı.
Kararı inceleyen Yargıtay 8. Ceza Dairesi, suçun Türk Ceza Kanunu'nun 109. maddesinin 3. fıkrasının (e) bendine göre "eşe karşı" ve "cebir kullanılarak" işlendiğini belirterek, sanığa daha ağır ceza verilmesi gerektiği gerekçesiyle hükmü bozdu.
Yeniden yapılan yargılamada yerel mahkeme, sanığın cezasını 3 yıl 4 aya çıkardı.
Ancak sanığın bu karara itiraz etmesi üzerine dosya yeniden Yargıtay’ın gündemine geldi.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi, ilk verilen 10 aylık hapis cezasının aleyhe temyiz edilmemesi nedeniyle sanık lehine "kazanılmış hak" oluştuğuna hükmederek, yerel mahkeme kararını düzelterek onadı.
Kararda, sanığın eyleminin sabit olduğu, suçun niteliği ile ceza yaptırımının usule uygun belirlendiği ve gerekçelendirildiği vurgulandı.