İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü, toplu ulaşım filosunda yer alan yaklaşık 1.700 otobüsün yıkama süreçlerinde kullandığı suyu geri dönüştürerek hem çevreye hem de belediye bütçesine önemli katkı sağlıyor. Kent genelinde sürdürülebilirlik ve kaynak verimliliği hedefleri doğrultusunda başlatılan bu uygulama, Buca Gediz, Çiğli Ataşehir, İnciraltı, Mersinli ve Torbalı otobüs garajlarında devreye alınan arıtma sistemleri sayesinde yürütülüyor.
Bu sistemler, yıkama sırasında kullanılan suyun yaklaşık yüzde 75’ini arıtarak tekrar kullanım için hazır hale getiriyor. Böylelikle her ay 2 bin 200 ton su geri kazanılıyor; bu miktar ortalama bin 100 hanenin aylık su tüketimine eşdeğer. ESHOT’un “çevre dostu” vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen proje, İzmir’de toplu taşımanın yalnızca ulaşım hizmeti değil, aynı zamanda çevre bilincinin öncüsü olmasını sağlıyor.
Kapasite artırımı hedefleniyor
Mevcut arıtma sistemleriyle elde edilen tasarrufun daha da artırılması için yeni yatırımlar planlanıyor. Buca Adatepe ve Urla otobüs garajlarına kurulması planlanan ek arıtma tesisleri sayesinde geri dönüşüm oranının yüzde 80 seviyesine çıkarılması hedefleniyor. Bu adım, yalnızca mevcut su tasarrufunu büyütmekle kalmayacak, aynı zamanda ESHOT’un toplam çevresel performansını da üst seviyeye taşıyacak.
Arıtma tesisleri, suyun filtreleme ve kimyasal arıtma süreçlerinden geçirilerek tekrar kullanılabilir hale gelmesini sağlıyor. Arıtılan su, şebeke suyuyla karıştırılarak otobüs yıkamalarında yeniden kullanılıyor. Böylece şebeke suyu tüketimi ciddi ölçüde azaltılmış oluyor.
Ekonomiye güçlü katkı
Bu uygulama yalnızca çevresel değil, ekonomik açıdan da büyük fayda sağlıyor. Şebeke suyu kullanımının azalmasıyla birlikte belediye bütçesinde yıllık yüzbinlerce liralık tasarruf elde ediliyor. ESHOT Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Nadir Demirsoy, “Atık suyun geri dönüştürülmesiyle hem çevresel hem de ekonomik açıdan önemli bir adım atıyoruz. Bu uygulama İzmir’in çevreye duyarlı kent vizyonuna katkı sunuyor” ifadelerini kullandı.
Yapı Tesisleri Dairesi Başkanı Gülay Uysal ise mevcut arıtma sistemlerinin bakım ve onarım çalışmalarının tamamen ESHOT bünyesindeki teknik ekipler tarafından yürütüldüğünü belirtti. Uysal, “Sürdürülebilirlik yalnızca çevreyle değil, teknik kapasite ve kurumsal yetkinlikle de destekleniyor. Yeni arıtma tesisleriyle birlikte tasarruf oranımızı daha da artıracağız” dedi.
İklim kriziyle mücadelede örnek proje
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliği ve kuraklık risklerine karşı kent genelinde su tasarrufu için geniş kapsamlı bir seferberlik yürütüyor. ESHOT’un geri dönüşüm uygulaması da bu stratejinin önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.
İzmir’in yeşil vizyonu doğrultusunda şekillenen proje, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir kent bırakma hedefi taşıyor. Çevre bilincini ön plana çıkaran bu çalışma, toplu ulaşım sektöründe Türkiye’ye örnek olabilecek bir model niteliğinde.