Haber/ Didar Demirci

Temizlik işçileri pandemiden dolayı zor günler geçiriyor. Koronavirüsün ve ekonomik krizin ağır yükünün altında ezilen gündelik temizlik işçileri, artık neredeyse açlıkla mücadele ediyor. Gündelik temizlik işinde bireysel çalışanlar da temizlik firmalarının çatısı altında çalışanlar da zor günler geçiriyor. Temizlik şirketi yöneticisi Şadiye Gündoğan, “Temizlik işinde günlük yevmiye ile çalışılıyor. Gündelikçi eğer bir şirkete bağlı çalışıyorsa, günlük sigorta yapılıyor. Ancak bu sektör çok büyük oranda böyle kadrolu bir çalışan yapısı barındırmıyor. Gündelik temizlik işi yapanlar, yevmiyeleri düşmesin diye çoğu zaman bir temizlik şirketi çatısı altında değil bireysel çalışmayı tercih ediyorlar” dedi.

Gündelikçiye talep bitti

Pandemi ve ekonomik krizle birlikte ailelerin, yaşlı kişilerin ve çocuklu annelerin yanı sıra inşaat sektörünün de gündelik temizlikçi taleplerinin neredeyse sıfıra indiğini anlatan Gündoğan, “Haftada 2 gün temizliğe giden bir işçi, günlük 200 liradan aylık bin 600 lira para kazanabiliyordu. Pandemi öncesi dönemde bile aylık bin 600 gibi bir rakamla geçinmek bu ekonomik şartlarda zaten mümkün değilken, şimdi çok daha zor koşullarla mücadele ediliyor. Özellikle boşanmış ve çocuk bakan kadınlar, geçinmek için yoğunlukla gündelik temizlik işi yapıyorlar. Şimdi bu kadınlarımızın çok zor durumda kaldığını resmen açlık çektiğini söyleyebilirim” diye konuştu.

Herkes evde

Pandemi sürecinde bir çok insanın evden çalıştığını ya da dönüşümlü mesai dolayısıyla evde daha çok zaman geçirdiğini dile getiren Gündoğan, şunları kaydetti: “Dolayısıyla herkes kendi evinin temizlik işlerini, yemek işlerini yapmaya başladı. Zaten bu insanlar da önemli oranda dara düştü. Kimi işini kaybetti, kimi kısa çalışma yada ücretsiz izin ödeneği ile gelirinin önemli bir kısmından oldu. Onların da evlerine yardımcı alma imkanları kalmadı. İnşaat sektöründe de hareketlilik azaldı. Tamamlanan inşaatların temizlik işleri, özellikle eşyalı olarak, dayanıp döşenen ve kiralanan evlerin sayısı çok azaldı. Dolayısıyla ev temizliğinin yanı sıra inşaat sektöründen gelen temizlik talepleri de yine bu pandemi ve ekonomik kriz dolayısıyla bitme noktasına gelmiştir.”