Haber/ Gökçe ADAR

Sağlık-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Özgür Yıldırım, sağlık çalışanlarının sorunlarını anlatarak, sağlık emekçilerin taleplerini dile getirdi. Yıldırım, şehir hastaneleriyle sağlık emekçilerinin mağdur olacağını ifade etti. Yıldırım, "Sağlıkta dönüşüm ile beraber hasta memnuniyetinin yüzde 39'dan yüzde 78' e çıkaran baş aktörler, tabii ki sağlık çalışanlarıdır. Şehir hastanesi ile beraber sağlık çalışanlarının mağdur olması söz konusudur. Onları anlamak, sahip çıkmak ve motivasyonunu arttırmak gerekir. Bu kapsamda yapılacak şehir hastanesinin çevresinde mevcut arazilerin olduğunu biliyoruz. Hastanede çalışacak 5 bin civarındaki sağlık personeli için TOKİ'den ulaşılabilirliği kolaylaştırmak ve şehir hastanesinde çalışmayı cazip hale getirilmesi için toplu konutların yapılmasını istiyoruz" dedi.

Ulaşımda ısrarcıyız

Sağlık çalışanlarının ulaşımdan indirimli yararlanması gerektiğini söyleyen Yıldırım, taleplerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e iletmek istediklerini ancak geri dönüşün alamadıklarının altını çizdi. Yıldırım, "İzmir’i her anlamda örnek bir şehir olarak görüyoruz. Sağlık çalışanlarının ulaşımından indirimli yararlanması için ısrar ediyoruz ve görüşeceğiz. Başkan yardımcısı ile görüşmemiz söz konusu oldu. Ancak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile görüşemedik. Biz, ücretsiz olsun demiyoruz. İzmir’deki sağlık çalışanlarının öğretmenler gibi indirimden faydalanmasını istiyoruz" dedi.

Vergi yükü kaldırılmalı

Yaşanan diğer sorunları da paylaşan Yıldırım, sağlık emekçilerinin sırtında bir yük olan vergi adaletsizliğinin de giderilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Yıldırım, şöyle devam etti: "Performansa dayalı ek ödeme sistemi 5 yıldır söylememize rağmen değişmedi. Her yıl artan giderlere rağmen SUT fiyatları 16 yıldır artmadı. Düne kadar sabit ödemelerin hastane giderlerine oranı yüzde 25 iken bugün yüzde 80 oldu. Hastanelerin personel ödemeleri, sabit ödemeler, nöbet ücretleri ve yolluklar merkezi bütçeden ödenerek, hastanelerin yükü alınmalıdır. Birçok küçük esnaftan fazla vergi veriyoruz. Ocak ayı itibariyle yüzde 15 ile başlayan gelir vergisinin yıl sonunda yüzde 27 olması kabul edilir bir durum değil. Gelir vergisinin yüzde 15'e sabitlenmesini istiyoruz. Son günlerde hekimlerimiz de artık ek ödeme alamıyor. Bu yüzden hekimlerimiz istifa edip özel sektöre geçiyor. Yeni hazırlanacak döner sermaye sisteminin herkes için adaletli olması gerekmekte, eşitsizliğe son verilmesi gerektiğini düşünüyoruz."