Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’de artan vaka sayısı ve sonbahar döneminde de artması muhtemel vakalara ilişkin konuşan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha, sağlık çalışanlarını daha zor dönemlerin beklediğinin altını çizdi. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle, kapalı alanların tercih edileceğini ve bu sebeple pandeminin yayılımında artış yaşanacağını dile getiren Seha, “Tatil yörelerinden ve memleketlerinden, köylerinden dönenler şehirlerin yoğunluğunu artıracaktır. Bir süredir ertelenen işler için gerek ticaretin hareketliliği gerekse kamuda gerçekleşen işlemler ve kalabalıklar büyük risk oluşturacaktır. Sonbaharla birlikte mevsimsel gribin de artacağını düşündüğümüzde karşımıza çıkacak tablo ürkütücüdür. Sağlık çalışanlarını bu nedenle zor günler beklemektedir” dedi.

HASTANELER ZORLANACAK

Kronik rahatsızlığı olan hastalarla birlikte elektif cerrahi gerektiren rahatsızlıkları olan insanların önümüzdeki süreçte ister istemez sağlık kuruluşlarına başvurmak zorunda kalacağını belirten Seha, bu konuda ciddi önlemlerin alınması gerektiğini, aksi taktirde hastanelerin kapasitelerinin zorlanacağını vurguladı. Seha, öncelikle kişisel ekipmanların temin edilmesi gerektiğini ve ayrıca personel açığının hem aile sağlık merkezlerinde hem de hastanelerde giderilmesi gerektiğini söyledi. Seha, ayrıca grip aşısına talebin artacağına da dikkat çekerek, “Sonbahara girilirken grip aşısı ve zatürre aşısı 65 yaş üstüne ve riskli gruplara yapılmalıdır. Ancak bunun temini konusunda bakanlık gerekli ve yeterli çalışmaları yapmalıdır. Aşı eksikliğinden özellikle Aile Sağlığı Merkezleri'nde vatandaşla aile hekimleri karşı karşıya kalmaktadır” diye konuştu.

ÇALIŞMA SAATLERİ DÜZELTİLMELİ

Korona virüs salgınına karşı canla başla çalışan sağlık çalışanlarının bu süreçte ister istemez korona virüse yakalandığını hatırlatan Seha, sözlerini şöyle sürdürü: “Sağlık çalışanlarının virüs yükü nedeni ile çalışma saatleri düzenlenmeli, kısaltılmalı, gerekirse esnek, dönüşümlü sisteme geçilebilmelidir. Kişisel koruyucu ekipmanlar standartlara uygun ve yeterli miktarda olmalıdır. Kovid-19 geçiren bir sağlık çalışanı maddi olarak da zarar uğramaktadır. Aile hekimlerinin maaşlarında kesinti söz konusu olmaktadır. Sağlık çalışanları ön safta mücadele verirken hastanelerin karlılıkları, döner sermayedeki düşüşlerle mağduriyet yaşamamaları için çalışanların hakları bunlardan bağımsız, en üst seviyeden verilmelidir.”