Haber/ Didar DEMİRCİ

154 ülkede 30 milyon işçiyi temsil eden, 700’den fazla sendikadan oluşan Uluslararası Kamu Hizmetleri Federasyonu (PSI), “Maskeler Konuşuyor” kampanyasına destek açıklaması yaptı. Türkiye ve dünyadaki sağlık çalışanlarının ve halk sağlığı sistemlerinin, kemer sıkma önlemlerinin, dış kaynak kullanımı ve diğer özelleştirme biçimleri gibi neoliberal politikaların yükü altında olduğuna dikkat çekilen açıklamada PSI, bunların yetersiz çalışan hastanelere, düşük ücretli sağlık çalışanlarına ve güvenli olmayan iş yerlerine kapı araladığını vurguladı. PSI, ülkelerin sağlık sistemlerinin Kovid-19 krizine hazırlıksız yakalanmasının da yine bu gerekçelere dayandığını ifade etti. PSI açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Yine de, halk sağlığı çalışanları ve halk sağlığı sistemi pandemi ile mücadelenin kalesi olmuştur. Dünyanın dört bir yanındaki halk sağlığı çalışanları gibi SES üyeleri de halk sağlığı acil durumunun üstesinden gelme ve hala halka sağlık hizmetleri sunmaya devam etme zorluğunun üstesinden geldiler. Bunu, kişisel koruyucu teçhizatın küresel kıtlığı ve sağlık çalışanlarını defalarca hedef alan baskılara rağmen yaptılar.”

SES'e tam destek

“Public Services International, Türkiye’de Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın (SES) 'Maskeler Konuşuyor' kampanyasını memnuniyetle karşılamakta ve tam olarak desteklemektedir” denilen açıklama şöyle devam etti: “Kampanyanın ana hedefleri: SES için sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştirmek ve global sağlık hizmetleri için gerekli talepleri teşvik etmektir.

Sağlık çalışanları, sağlık hizmetlerinde personel ve insana yakışır işlere yatırım yapmak ve herkes için kamu sağlık hizmetlerini garanti altına almak için hükumetlerin somut eyleminin yerini yüksek sesli alkışlarla kahramanlar olarak tanımlandı. Ama biz kahraman ya da şehit değiliz. Daha iyi çalışma koşullarını hak eden ve talep eden çalışanlarız. Herkesin temel sağlık hakkını garanti altına almanın tek temeli olan evrensel halk sağlığı hizmetini talep eden topluluklarımızın üyeleriyiz. Ve şimdi, sağlık hakkı ücretsiz, etkili ve güvenli aşıya evrensel erişimi içeriyor. Bu nedenle PSI, iş yerlerinizdeki oturma eylemleriyle bu önemli 'Maskeler Konuşuyor' mücadelesini sürdürürken, Türkiye’deki SES ve sağlık görevlileri ile sağlam bir dayanışma içindedir. Tüm medya kanallarımız aracılığıyla bu mücadeleye dünya çapında 30 milyon kamu sektörünün ortak sesini ödünç vereceğiz.”