Haber/ Didar DEMİRCİ

Son zamanlarda art arda çıkan yangınlar, yangınla mücadeledeki baş kahramanlardan olan orman işçilerini hatırlattı. Kendi canlarını hiçe sayarak canla başla yangınlarla mücadele eden orman işçileri, yaptıkları işin karşılığını alamadıkları için yıllardır hükumete çağrıda bulunuyor. Konuya ilişkin Tarım Orman İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, “Yangın çıktığında orman işçisini hatırlıyorlar” serzenişinde bulunarak, “Duvar bitince duvarcıyı hatırlayan olmaz. Yangınlar bitince kimse bizleri hatırlamayacak” dedi. Orman işçilerinin kısa süreli, kadrosuz ve iş güvenliği bilincinden uzak çalıştırıldığına dikkat çeken Durmuş, 2020 yılında iş kazaları sonucunda hayatını kaybeden orman işçisi sayısının 611, sakat kalanların sayısının ise 2 bin 200 olduğunu açıkladı.

'SÜREKLİLİK SAĞLANAMIYOR'

Orman işçisinin işine çok hakim olmadığını, eğitimsiz olduklarını aktaran Durmuş, “Güvencesiz ve yılın sadece 7-8 ayı çalıştırılıyor olmaları, işçinin işiyle barışık olmasını engelliyor. Bu da işi bilen insanların ilk fırsatta işten çıkmasına neden oluyor. Özellikle orman yangınlarıyla mücadelede yeterli koruyucu ekipman sağlanamıyor. Yani insanların sağlık hakları tehlikede, hayat güvenceleri yok” diye konuştu. Orman işçisinin emeğinin sömürüldüğüne dikkat çeken Durmuş, “Orman yangınları sırasında yapılan açıklamalarda orman işçisini ‘ağamız, paşamız’ diyerek kahraman ilan ederler, ancak emeklerinin karşılığını ödemezler. Yaptıkları işler hiç kolay değil, ancak çok düşük maaşlara çalıştırılıyorlar” ifadesini kullandı.

12 AY İŞ GARANTİSİ

İşçinin hakkını alması için örgütlenmesi gerektiğini dile getiren Durmuş, orman işçisinin taleplerini sıraladı. İşçilerin hakları karşısında susmaması ve haklarını aramaları gerektiğini söyleyen Durmuş, şunları kaydett: “Önce sağlık ve güvenlik! İşçilerin, sağlık güvencesi çatısı altına alınmadan çalıştırılmaması gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmeli ve o insanlara sendikalaşma, örgütlenme hakkı verilmeli. Mesleki yeterlilik eğitimi verilmesi gerekiyor. İş güvencesi ve işin sürdürülebilir olması için 7-8 ay değil, 12 ay çalışmalarını istiyoruz. İnsanların uzmanlaştıkları alanlarda çalıştırılmalarını istiyoruz. Koruyucu ekipman eksikliğinin giderilmesini istiyoruz. Periyodik sağlık taramalarının yapılmasını istiyoruz.”