Haber/ Didar DEMİRCİ

Eğitim sistemindeki sorunlar pandemi ile birlikte katlandı. Seyreltilmiş sınıflarda yapılmaya çalışılan yüz yüze eğitim, öğretmenlerin yükünü artırdı. Öğretmenlerin çifte mesai yapması dahi yeterli gelmedi. Ayrıca süregelen canlı dersler ise öğretmenlerin akşam ve hafta sonlarını da ellerinden aldı. Bütün bunlara karşı Milli Eğitim Bakanlığı'nın attığı adımlar ise sorunları çözmede yetersiz kaldı. Eğitim sisteminin pandemi koşullarındaki tıkanma noktalarına dikkat çeken Eğitim Sen İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Şuğayip Vayiç, MEB’i özellikle öğretmen atamaları konusunda ve diğer tedbirleri almada yetersiz bulduklarını söyledi.

Yük öğretmenlerde

MEB’in fiziksel mesafe, hijyen ve temizlik malzemelerinin karşılanması dışında diğer taleplerine yönelik somut adım atmadığını belirten Vayiç, “Özellikle yüz yüze eğitimin yürütüldüğü okullarda seyreltilmiş sınıf uygulaması olarak sınıfların ikiye bölünmesi sonucunda iki katına çıkan öğretmen ihtiyacı konusunda hiçbir adım atmadı. Bütün yük mevcut öğretmen kadrolarının omzuna bindi ve öğretmenler çifte mesai yapmak zorunda kaldı. Okul yöneticileri program yapma konusunda büyük sıkıntılar yaşadı ve hatta hafta sonlarına programları sarkıtmak zorunda kaldı. Dolayısıyla öğretmenler hafta sonlarında da yüz yüze eğitim için okullara gelmek zorunda kaldı. Aynı durum maalesef ki uzaktan eğitim sürecinin programlanmasında da yaşandı ve aynı şekilde öğretmenler akşamları ve hafta sonları da canlı ders yapmak zorunda kaldı. Bütün bu süreç yaşanırken en büyük mağduriyeti, büyük bir bölümü tekrar görev alamayan ücretli olarak görev yapan öğretmenler yaşadı” iye konuştu.

İhtiyaç 300 bin atama

MEB’in Mart ayı başında 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapacağını duyurduğunu hatırlatan Vayiç, “Bizzat Milli Eğitim Bakanı’nın açıklamasına göre, eğitim fakültelerinden mezun ve formasyonu olan 440 bin atama bekleyen öğretmen adayı var. Yine kendi ifadesi ile MEB olarak tüm ihtiyacı karşılayacak şekilde atama yapılacak olsa bile 100 bin öğretmen adayı açıkta kalıyor. Bu açıklamaya göre şu an MEB’nın öğretmen ihtiyacı 300 binin üzerindedir. Resmi olarak bu açık 107 bin 909 olarak açıklanmıştır. Ancak ataması yapılacak sözleşmeli öğretmen kontenjanı 19 bin 940 olarak belirlenmiştir” ifadelerini kullandı. MEB’in kadrolu, sözleşmeli ve ücretli olmak üzere 3 farklı statüde öğretmen istihdam ettiğini belirten Vayiç, “Ücretli öğretmenler, kadrolu öğretmenlere göre neredeyse üçte biri fiyatına ve güvencesiz çalıştırılıyor. Üstelik de kaderleri görev yaptıkları okullardaki müdürlerin iki dudağı arasında oluyor” dedi.