Haber/ Didar DEMİRCİ

Dünyadaki normal işleyişi bir anda tersine döndüren pandemi nedeniyle 2020 yılı herkes için zor bir yıl oldu. Ancak pandeminin en ağır yükünü sağlık alanında çalışanlar çekti. Sağlık çalışanlarından en çok ‘Tükendik’ serzenişini duyduk. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Eş Başkanı Erkan Batmaz da sağlık çalışanlarının yeni yılını kutlayarak, geride bıraktığımız 2020 yılını değerlendirdi. Batmaz, 2020 yılının hiç durmadan çalıştıkları bir yıl olduğunu söyledi.

Sağlık çalışanlarının haklarında iyileştirmeler beklerken tam tersine kısıtlamalara gidildiğini dile getiren Batmaz, “Bu kadar yoğun geçen bir yıl sonunda yitirdiğimiz arkadaşlarımızı düşündüğümüzde bir kez daha sağlık sisteminin sağlıkçıları ve halk sağlığını koruyamadığını gördük” dedi. Öte yandan uzun zamandır Kovid-19’un meslek hastalığı sayılması için çaba gösterdiklerini hatırlatan Batmaz, “Meslek hastalığı tanımı daha tam olarak istediğimiz şekilde olmadı. İnanılmaz bir evrak işi çıktı. Bu evrak işleriyle çalıştığımız hastanelerin yönetici kadroları uğraşmalıdır. Bizden Kovid-19’u hastanede çalışırken kaptığımızı kanıtlamamızı bekliyorlar. Bunun meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerekiyor. Bizler de yaşamın birer parçasıyız” dedi.

“Biz buna mücadele diyoruz”

Batmaz, sağlık çalışanlarının tükendiğinin verilerle ortada olduğunun altını çizerek, geçtiğimiz günlerde Valilikle yaptıkları görüşmeye işaret ederek, “Bir çok hastanede ekipman sorunu yaşıyoruz. Geçenlerde valilikle görüştük. Bize savaştan örnek verdi. Tamam dedik savaştayız ama bizim en önemli ekipmanımız eksik, onlara göre savaş, biz buna mücadele diyoruz. Bunun önlemi alınmadan, evrensel hakkımız, yaşam hakkımız korunmadan nasıl mücadele edebiliriz. Bu konuda önlem almamız gerekiyor” diye konuştu.

Tek ödeme tek maaş

Performans ücreti adı altında sağlık çalışanlarının 3 parçada maaş ödemesi aldığını hatırlatan Batmaz, “Bizlere maaş üzerinden ödenen ücret 3 bin 300 - 3 bin 500 arası. Gerisi ek ödemelerle, denge tazminatı ve performans. Denge tazminatı bize ödenen ilk ek ödeme! Maaşımızı biraz yaşanabilir kılan o ödeme! Ancak asıl maaşımız haricinde bizlere verilen diğer ödemeler, emekliliğimize yansımıyor. Bizim talebimiz tek ödeme tek maaş. Kalem kalem, parça parça değil! Bir de bunun tamamının emekliliğe yansımasıdır. Kimse bundan dolayı emekli olmak da istemiyor. Maaşlarımız yoksulluk sınırının baya altında” açıklamasını yaptı.