Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir Metro A.Ş. çalışanları, geçtiğimiz günlerde, şirketin anlaşmalı olduğu yemek firması tarafından verilen yemeklerin hijyenik olmadığını, sorunun çözülmesini istediklerini açıklamışlardı. Bunun üzerine İzmir Metro A.Ş. yönetimi de bir açıklama yaparak, yaşananların şirkette örgütlü Demiryol İş Sendikası’nın TİS sürecini etkilemeye yönelik hamlesi olduğunu söylemişti. Emeğin Sesi'ne konuşan Demiryol İş İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, konunun yanlış değerlendirildiğini söyleyerek İzmir Metro A.Ş. yönetimine seslendi.

‘SABOTE ETMİYORUZ’

Demiryol İş İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, şirket yönetimi tarafından, yemekler hakkında basına yansıyan haberlerin asılsız olduğunu ve düzeltilmesinin istendiğini, düzeltilmezse de yasal yollara başvurulacağını bildiren bir ihtarname aldıklarını açıklayarak, bunun üzerine “İzmir 27. Noterliğinin 26.07.2021 gün ve 15089 yevmiyeli ihtarınıza cevap ve işyerinizde çalışanlara verilen yemek ve kahvaltının hijyen şartlarında, olması gereken kaloride ve lezzette verilmesi” konulu ihtarname gönderdiğini bildirdi. Giral, “Bu sorunun çözümüyle ilgili Metro A.Ş yönetiminden adım atmalarını bekliyoruz. Bize Noterden çekilen ihtarda da toplu sözleşme sürecini sabote ettiğimizi söyleyen yönetime şunu söylüyoruz; Biz eğer bu sözleşmeyle ilgili yemek yememe eylemini yapsaydık toplu sözleşme imzalanana kadar yemek yemiyoruz derdik. Ama biz yemeklerimizin düzeltilmesini istedik ve defalarca yönetime sorunumuzu ilettik. Buna rağmen yemeklerin iyileştirilmesi konusunda hiçbir adım atılmadı, şikayetler gün geçtikçe arttı. Bu vurdum duymazlığa yıllardır maruz kalan üyelerimiz sıkıntılarıyla ilgili yapmış oldukları protestoyu kamuoyuna açıklayarak çözüm bulunulması istemişti. Ancak bu protestoyu dikkate alıp yaşanan sıkıntıya çözüm üretmek yerine devam etmekte olan 9. Dönem Toplu İş Sözleşme görüşmeleriyle ilişkilendirip kamuoyunu yanıltmanız Metro A.Ş. çalışanı üyelerimize verdiğiniz önemi, emeğe ve emekçiye bakış açınızın kirliliğini açıkça göstermektedir” diyerek Metro A.Ş.’nin tutumunu eleştirdi.

'ÇÖZÜME ODAKLANIN'

Amaçlarının kavga etmek olmadığını, ancak tüm uyarılara rağmen yemek sorununun çözülmek yerine kendilerinin suçlandığını dile getiren Giral, şirket yönetimine seslenerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin kaynaklarıyla kurulan güzide kurumları yönetmek için görevlendirilmiş kişiler olarak sizlerin hizmet alımlarına ödediğiniz her kuruşun karşılığını denetlemek, sözleşmelere, şartnamelere uygun olup olmadığını takip etmeniz gerektiğini düşünmekteyiz. İş yerinde verilen yemeklerin içinden böcek, sinek, tırtıl, tel parçası, cam parçası, taş parçası salyangoz gibi sağlığa zararlı maddelerin çıkması, zaman zaman pişmemiş çiğ et yemeklerinin gelmesinden dolayı, şirket çalışanı olan 630 üyemizin yaklaşık yemek yiyen 400-420 kişinin tamamına yakınının şikayetçi olmalarına rağmen şirket yönetiminizce yapılan kamuoyu açıklaması, İzmir halkı ve Büyükşehir Belediye Başkanımız nezdinde sendikamızı ve Metro emekçisini töhmet altında bırakmıştır. Konuyla ilgili harcadığınız yoğun enerjiyi, ilginizi ve tehditlerinizi yapmış olduğunuz yemek hizmet alımındaki şartnamelere uygun olup olmadığını kontrol etmek için kullanmanız, daha yerinde ve isabetli olacaktır.”