Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’in Aliağa ilçesinde her yıl onlarca işçi iş kazaları sonucu ya hayatını kaybediyor ya da sakat kalıyor. İşçi kıyımının yaşandığı Aliağa bölgesindeki durumu istatistiki açıdan gözler önüne seren ve elde ettiği veriler doğrultusunda adım atan tek kurum, Aliağa İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Araştırma Derneği (İSGARD). Dernek 2010-2018 yıllarını kapsayan Aliağa raporunda çok çarpıcı bir sonucu gözler önüne seriyor. Buna göre; Aliağa’da yaşanan ölümlü iş kazalarının oranı Türkiye ortalamasının 3 katı.

Söz konusu rapor doğrultusunda çalışmalarına devam ettiklerini açıklayan Aliağa İSGARD Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Baykal, “Türkiye’ de iş kazalarının önlenmesi kanun ve yönetmeliklerin değiştirilmesi ve etkin olarak denetlenmesi ile ancak mümkün olabilir” dedi. Öte yandan Baykal, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) eğitimlerinin okullarda mutlaka verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

ÖNLENEBİLİRDİ

Türkiye'de günde ortalama 985 iş kazası olduğunu ve her gün 5 çalışan hayatını kaybederken, 6 çalışanın da sürekli iş göremez hale geldiğini dile getiren Baykal, “İş kazalarının yüzde 98’i ve meslek hastalıklarının yüzde 100'ü önlenebilir durumdadır. Aliağa’da yaşanan kazalar incelendiğinde bu kazaların hepsinin aslında önlenebilir olduğunu görmekteyiz. Ancak her zamanki gibi suçlu olarak “eğitimleri hiç verilmemiş, tedbirler uygun alınmamış, acil durum ve müdahale planları olmayan iş yerlerinde, uygun olmayan ekipman ve ortamlarda çalıştırılan işçiler” adres gösterilerek kolaya kaçılmıştır” dedi. Baykal, “Aliağa’ da iş kazalarının yaşanmaması için iş güvenliğinin tüm taraflarına görevler düşmektedir. Bakanlık, işverenler, çalışanlar, iş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimleri ile toplum unsurları (STK’lar, sendikalar) birlikte hareket ederse iş kazaları gerçek anlamda önlenecektir” diye konuştu.

YÜZDE 37’Sİ DEMİR-ÇELİK’TE

Aliağa’daki iş kazalarında ölenlerin sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çeken Baykal, 2010- 2018 yıllarını kapsayan araştırmalarına göre iş kazasında ölen çalışanların yüzde 33’ünün bir malzeme veya ekipman altında kalarak, yüzde 22’sinin ise yüksekten düşerek öldüğünü açıkladı. Ölüm oranının en çok olduğu sektörden en az olan sektöre göre de sıralayan Baykal, “Aliağa’ da ölümlü iş kazalarının yüzde 37’si metal/demir çelik sektöründe, yüzde 25’i gemi geri dönüşüm sektöründe, yüzde 16’sı kimya sanayisinde. Bu oranları yüzde 16 ile inşaat/yol sektörü izlemektedir” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 81’İ SENDİKASIZ

İş kazaları sonucu hayatını kaybeden çalışanların yüzde 81’inin sendikasız olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Baykal, sözlerini şöyle tamamladı: “İş kazası geçirenlerin yüzde 19’unun ise sendikalı çalışanlardan oluştuğu görülmektedir. İş kazasında ölenlerin yaş gruplarına bakıldığında yüzde 69’unun 28-49 yaş, yüzde 15’inin 18-25 yaş, yüzde 11’inin ise 50 yaş ve üzeri olduğu görülmektedir.”