Haber / Didar Demirci

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20. Milli Eğitim Şurası’nda yaptığı açıklamada Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerinde yapılan değişiklik hakkında bilgi vermişti. Kanunda yapılacak değişiklik öğretmenlere kariyer yaptırmayı hedefliyor. Aday öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik gibi unvanlara sahip olmak isteyen ve maaşlarında bin lira artış olmasını isteyen öğretmenler sınava girecek. Yüksek lisans yapmış öğretmenler ise bu sınavlardan muaf olacak. Söz konusu uygulamayı değerlendiren Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, “İktidar bu uygulamayla 20 sene sonra kavuşulacak mali iyileşmeyi bugün satmakta” diyerek eleştirdi.

ÖĞRETMENLİK İHTİSAS MESLEĞİDİR

Yapılması planlanan değişikliğin öğretmenlerin sorunlarını tümden ortadan kaldırmayacağını söyleyen Vardal, “Yasaya baktığımız zaman öğretmenlik mesleğinin özel bir ihtisas mesleği olduğu gerçeği burada göz ardı edilmiş. Özel bir ihtisas mesleği olan öğretmenliği kariyer mesleğine dönüştürme ihtiyacı duyuyorlar. Bu da öğretmenler arasındaki ayrışmayı sağlayacak bir durum” diye konuştu. Öte yandan yapılan değişiklikle sınava giren öğretmenin başarı sağlaması halinde yeni bir unvan ve maaşında bin lira iyileşme olacağına dikkat çeken Vardal, “Siyasi iktidar bu uygulamayla aslında 20 sene sonra kavuşulacak olan bir mali düzenlemeyi bugün satmakta. O yüzden biz öğretmenler eğitim emekçileri buna şiddetle itiraz ediyoruz. Öğretmenlerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi gerekiyor ama bu öğretmenleri yarıştıran, onları ayrıştıran birbiriyle rekabet etmesini sağlayan bir yöntemle olmamalı. Tüm öğretmenlerin mali durumlarının iyileştirilmesi gerekiyor. Bizi ayrıştıran bir yasa tasarısıyla karşı karşıya kaldığımız bir gerçek. Bugünkü haklarımızdan geri götürecek bir yasayı asla kabul etmiyoruz” sözlerini kaydetti.

‘TEK BAŞÖĞRETMENİMİZ VAR’

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yapılması planlanan düzenlemeye ilişkin bir eleştiri de Eğitim İş İzmir Şube Başkanı Adem Yıldırım’dan geldi. “Bizim bir tane başöğretmenimiz var. O da Mustafa Kemal Atatürk’tür” diyerek sözlerine başlayan Yıldırım, “Bu unvanın başkalarına verilmesini doğru bulmuyoruz. Ayrıca zaten öğretmenlik uzmanlık getiren bir meslektir dolayısıyla mezun olan her öğretmen uzmandır” dedi. Yeni düzenlemenin öğretmenlik meslek kanunuyla ilişkilendirilmesinin çok zor olduğunu vurgulayan Yıldırım, bu durumun kamuoyunda yeni bir çatışmaya sebep olacağını ifade etti. Yıldırım, “Öğretmenler odasında birbirinden farklı unvanlarda öğretmenlerin bulunacak olması kamuoyunda ve velide ‘uzman öğretmen daha iyidir’ algısına neden olacak. Ama süresini doldurup bu sınava girememiş öğretmenler içinde ‘bu kötü öğretmendir, yeterli değildir’ tarzında bir anlayışı tetikleyecektir” sözlerini kaydetti. Açıklanan düzenlemenin piyasacı bir anlayışla yapıldığını söyleyen Yıldırım, “Biz öğretmenler odasındaki statülerin kaldırılmasını ve herkesin tek çatı altında toplanarak sadece öğretmen unvanıyla anılması gerektiğini düşünüyoruz. Öğretmenlerin ekonomik koşullarında da iyileştirme yapılmak isteniyorsa öğretmenlere seyyanen zam yapılması birinci talebimiz” şeklinde konuştu.