Temelleri 1927 yılında atılan “Durmuş Yaşar Müessesesi”ne dayanan Yaşar Topluluğu bugün 21 şirket, 24 fabrika, 2 vakıf, 7 bin 500 çalışanı ve 200 bin satış noktasında bulunan marka ve ürünleri, bin 500 bayisi ile ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürüyor.


Gıda, içecek ve boya başta olmak üzere turizm, temizlik kağıdı, dış ticaret ve enerji gibi sektörlerde varlığını sürdüren, bu sektörlerde kurucu ve öncü olan Yaşar Holding, aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleri, eğitim, kültür, sanat, spor ve yerel kalkınmaya verdiği destekle İzmir için çalışmaya devam ediyor

Yaşar Holding, 2016 yılında konsolide net satış tutarının yüzde 93’ünü ana faaliyet alanlarını oluşturan gıda ve içecek ile boya iş kollarından elde etti. Yaşar Topluluğu konsolide brüt cirosu 4,5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Durmuş Yaşar ve Oğulları olarak tanındılar İzmir'de... Genç Cumhuriyet'in kalkınma hamlesine İzmirli bir aile olarak katkı sundular, yıllarca İzmir'de, Ege'de on binlerce kişiye istihdam sağladılar, bölge ekonomisinin yanı sıra ülke ekonomisine de yaptıkları katkılarla adlarından söz ettirdiler.
Türkiye’de gıda, içecek ve boya sektörlerinin öncüsü olan Yaşar Topluluğu bulunduğu sektörlerde ilklerin yaratıcısı olarak tanınıyor. Türkiye’nin ilk boya markası Dyo, ilk modern ambalajda süt fabrikası Pınar Süt, ilk bin 100 yataklı tatil köyü Altın Yunus, ilk modern entegre et tesisi Pınar Et, ilk organik gübre fabrikası Çamlı Yem, ilk tek yönlü ambalajda şişelenmiş su Pınar Su, ilk beyaz ırk hindi yetiştiriciliği, ilk kültür balıkçılığı gibi çok sayıda ilki sektörlerine kazandıran ve yeni sektörler yaratan Yaşar Topluluğu her yıl sektörlerinin üzerinde büyüme kaydederek sektörlerin büyümesine de, ülke ekonomisine de katkı sağlıyor.
Yaşar Topluluğu, ana iş kolları olan gıda, içecek ve boya alanlarına odaklanarak “pazar odaklı, sürdürülebilir ve karlı büyüme” temel hedefi doğrultusunda yatırımlar öngörüyor. Faaliyet gösterdiği sektörlerde büyümelerinin üzerinde kendine hedef koyan topluluk bu hedefine uygun olarak her sene yaklaşık yüzde 10-15 seviyelerinde büyüme gerçekleştiriyor.

YSR_9489

BÖLGESEL GÜÇ

2017 yılı planlarını temel hedef ve stratejilerine uygun olarak gerçekleştirdiklerini belirten Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, “Çalışanlarımız, üreticimiz ve tedarikçilerimizle birlikte büyümeyi, tüketicimiz ile bütünleşerek uluslararası alanda söz sahibi olan bir 'bölgesel güç' olmayı, çalışanlarımızla birlikte karlılığımızı ve verimliliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Stratejik olarak gördüğümüz kategorilerde sabit kıymet ve pazarlama yatırımlarımıza devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde gündemimizde; tüketici ve müşteri memnuniyeti, yenilikçi ürün ve süreç tasarımları, marka yatırımları, enerji verimliliği, modernizasyon ve kapasite artışı yatırımları, etkin çalışma sermayesi ve likidite yönetimi ön sıralarda yer alıyor. İhracatta da önemli bir potansiyel görüyor ve gelecek yıl yurt dışı gelirlerimizi de önemli ölçüde artırmayı hedefliyoruz. Ürünlerimizi tüketicilerimizin değişen ihtiyaçlarını öngörerek ve onların talepleri doğrultusunda şekillendiriyoruz” diyor.

YATIRIMLARA DEVAM

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Feyhan Yaşar da holdingin yatırımları hakkında şu bilgileri veriyor: “Yatırımlarımızda ciro ve karlılığımızın yaklaşık yüzde 95’ini oluşturan gıda, içecek ve boya sektörlerine odaklanacağız. Son 5 yılda yaklaşık olarak 800 milyon TL’lik bir yatırım yaptık. Bu yatırımlarımızdan en büyüğü Pınar Süt Şanlıurfa fabrikası. Pınar Et’in üretim tesislerine, özellikle üretimde verimliliğin artırılmasına, yönelik robot otomasyona dayalı üretim hatları yatırımları yapıldı. Pınar Su, İnegöl/Bursa’da yaklaşık 70 milyon TL’lik yatırımla dördüncü tesisimiz faaliyete geçti. DYO Boya; otomasyon teknolojilerini üretim faaliyetlerine entegre etmek üzere yeni yatırımlar gerçekleştirdi. Çamlı Yem ve Besicilik Turgutlu Fabrikası yatırımı ve Yaşar Birleşik Pazarlama İstanbul Lojistik Merkezi yatırımlarımız devam ediyor.”

50'DEN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT

Yaşar Holding İcra Başkanı Mehmet Aktaş da topluluğun yurt dışı faaliyetleri ve ihracattaki gelişmelerin önemine dikkat çekiyor. Aktaş, “Yaşar Topluluğu, 1970’li yılların başından itibaren yurt dışında faaliyet gösteriyor. Bugün, Yaşar Topluluğu’nun gıda ve içecek, boya ve temizlik kağıtları iş kollarındaki şirketleri tarafından üretilen ürünler, Topluluğun yurt dışında yerleşik şirketleri aracılığıyla veya ihracat yoluyla 50’yi aşkın ülkede tüketicilerle buluşuyor. 2016 yılında grup olarak yaklaşık 140 milyon dolarlık yurt dışı gelir elde etik” ifadelerini kullanarak bu ivmenin önümüzdeki yılda artarak süreceğini belirtiyor.

DAHA İYİ BİR YAŞAM


Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, ise ekonomik faaliyetlerin yanısıra sosyal sorumluluk projelerinin, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğin kendileri için olmazsa olmaz konuların başında geldiğini söylüyor. “Yaşar Topluluğu olarak tüm paydaşlarımıza 'daha iyi bir yaşam' sunmak en temel hedefimiz. Bu anlayışla 2007 yılında Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayarak tüm şirketlerimizle sürdürülebilirliği destekleme yönünde önemli bir adım attık” diyen Feyhan Yaşar önümüzdeki yıllarda da bu yönde çalışmalarının olacağını şu sözlerle dile getiriyor: “Sosyal sorumluluk projelerimiz, sürdürülebilirlik uygulamalarımızın sosyal boyutunu oluşturuyor. Diğer yandan ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğe yönelik de çok sayıda çalışma gerçekleştiriyoruz. Hem ekonomik hem de sosyal yönden sağlam bir toplum olarak geleceğe ulaşma hedefiyle, ilerleyen dönemlerde de eğitim, kültür, sanat ve spor ekseninde yeni projeler gerçekleştirmeye devam edeceğiz.”

Yaşar holding sürdürebilirlik çalışmaları

ÇEVRE

Karbon ayak izi projesi (2020 itibarıyla karbon salınımını %15 azaltma hedefi)
Su ayak izi projesi
Enerji yönetimi

EĞİTİM
7 okul (Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi )
T.C. Sağlık Bakanlığı Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Sağlık Ocağı ve Eğitim Tesisi
6.175 öğrenciye burs

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ: Yaşar Üniversitesi (2002) (yaklaşık 10.000 öğrenci, 4.000 öğrenciye burs)

DYO “Yarınlar İçin Değer” projesi; “Öğrenmeye Değer”, “Ustalığa Değer” ve “Okullara Değer”
Pınar Enstitüsü; “Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde” ve “Eğlenerek Hareket Edelim, Sağlıklı Beslenelim”

SANAT KÜLTÜR

Dyo Sanat Ödülleri (1967)
Pınar Çocuk Resim Yarışması (1981)
Pınar Çocuk Tiyatrosu (1987)
Pınar Çocuk Resim Atölyesi (2016)
Selçuk Yaşar Resim Müzesi (1985) ve Selçuk Yaşar Sanat Galerisi (1990)
Nysa antik kenti (1998), Erythrai antik kenti (1977), eski Symrna antik kenti (2015), Symrna Agorası (2017) kazıları

SPOR

Pınar KSK Basketbol Takımı (1996)
Pınar Su, Türkiye Basketbol Federasyonu ve Basketbol Milli Takımları (resmi içecek tedarikçisi)
DYO, A Milli Futbol Takımı sponsorluğu