Haber/ Murat ERVİN

Yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte üst gelir grubu tatil planlarını da hızlandırdı. İnternet üzerinden sezonluk kiralık yazlık hizmeti veren sitelerde de ilanlar hızla artıyor. Fakat gerek dövizdeki artış ve buna bağlı olarak yabancıların Türkiye'yi ucuz bulması gerekse artan inşaat maliyetleri nedeniyle binaların uzayan amortisman süresini kısaltmak adına sezonluk yazlık fiyatları da geçen yıla oranla en az 2 kat arttı.

7.5 KATLIK ARTIŞ
Gerek İstanbul ve Ankaralı iş insanlarının gerekse yabancıların en çok tercih ettiği Çeşme'nin Alaçatı mahallesinde kiralık yazlık fiyatları son 6 ayda 7.5 kat artarak metrekare bazında 75 TL'den 550 TL'ye yükseldi. Yani 100 metrekarelik bir konut fiyatı yıllık kiralamada 7 bin 500 TL'den 55 bin liraya kadar yükseldi. Yaz sezonu için yapılacak kiralamalarda ise bu fiyatlar en az 4 kat artıyor. Yani 12 ay boyunca aylık 7 bin 500 lira olan bir evi 3 aylık yaz sezonu için kiralamak istediğinizde aylık fiyatı 30 bin TL oluyor. Evin büyüklüğüne, denize yakınlığına, yeniliğine ve içindeki eşyalara bağlı olarak 3 aylık sezon için istenen ücret 800 bin liraya kadar çıkıyor.



3 AY İÇİN 800 BİN TL
Çeşme'de bir gayrimenkul firması tarafından kiraya çıkarılan 1500 metrekarelik arsa üzerine kurulu 600 metrekarelik müstakil ev için 3 aylık yaz sezonu için 800 bin lirayı gözden çıkarmak zorunda. Toplam 7 odası, 7 banyosu ve 2 salonu bulunan ev, eşyalı olarak kiraya çıktı. Denize yürüme mesafesinde olan ve her odasından denizi gören evin bahçesinde de 1+1 konut evi yer alıyor. Diğer yandan Çeşme'de 3 ay için verilecek 800 bin liralık kirayla İzmir'in Karşıyaka ilçesinde 5-10 yaş arası 1+1 ev alınabiliyor. Yine aynı parayla Antalya, Tekirdağ, Sakarya, Ankara gibi kentlerde ise müstakil villa sahibi olunuyor. Örneğin Antalya'nın Kundu sahiline yürüme mesafesinde, havuzlu site içinde 2 katlı 110 metrekarelik villa alınabiliyor.

ARZ VE TALEP DENGESİ
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Gayrimenkul Faaliyetleri Grubu Meclis Üyesi Adnan Bozbay, 800 bin liralık kiranın Çeşme için uç kira noktası olduğunu vurguladı. Çeşme'de son 5 yıldır sezonluk kiralık konut fiyatlarının arttığını açıklayan Bozbay, “Çeşme'de yeni evler yapılmadığı için arz sıkıntısı oluyor. Bu da fiyatları artırıyor. Ruslar ve Avrupalılar da artık İzmir'i ve Çeşme'yi daha fazla tercih ediyor. Kuşadası, Bodrum gibi yerlerdeki fiyatların da artmasıyla turistler Ayvalık, Dikili, Seferihisar, Karaburun gibi yerleri tercih etmeye başladı. Arz ve talep dengesi fiyatı belirliyor. Türk lirasının değerinin dolar ve euro karşısında değer kaybetmesi sonucu yabancılar için 20-25 bin euroya tatil yapmak cazip olabiliyor” dedi.

SÖRF, RUSLAR VE ARSA SIKINTISI
İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu ise, ortalama 200-300 bin lirayı bulan sezonluk kiralama ücretiyle İzmir'de 1+1 evi bulmanın zor olduğunu, kent merkezinde ev fiyatlarının 500 bin liradan başladığını açıkladı. Bugün için Çeşme'de satılık bir arsanın metrekare fiyatının bile 12 ila 15 bin lirasında bulunduğuna dikkat çeken Güleroğlu şunları söyledi: “Arsa fiyatının yanı sıra inşaat maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte buradaki yatırıma bağlanan paranın miktarı da iyice arttı. Çeşme'ye yatırım yapacak birinin bu maliyetini çıkarabilmesi için, yani geri dönüşünü sağlaması için fiyatları da ona göre belirlemesi gerekiyor. Alaçatı'ya sörf ve rüzgar sörfü için gelenlerin artması, Çeşme'deki konut açığı ve dışarıdan gelecek kişilere yönelik boş konutların bulunmamasının yanı sıra Ukrayna ve Rusya'dan gelenlerin de bu bölgede yer araması fiyatları yükseltti.”