Haber/ Murat ERVİN
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Kasım ayı meclis toplantısı İZTO meclis salonunda yapıldı.Toplantıda konuşan İZTO Başkanı Mahmut Özgener, diğer ülkelerin bizdeki kadar enflasyon artışından aşırı etkilenmediğini söyledi. Türkiye’deki bu durumun para politikasında belirli bir öngörülebilirlik olmamasından kaynaklandığını belirten Özgener, “Yaşanan gelişmeler, para politikasında istikrar ve güven sağlamanın ne kadar önemli hale geldiğini bizlerle bir kez daha gösterdi” diye konuştu. 

‘DENGE BOZULDU’
Türk Lirası’nda bir günde yaşanan yüzde 17’lik değer kaybıyla yatırım yapan, üreten, çalışan, projeler oluşturan geniş kitlelerin olumsuz etkilendiğini kaydeden Özgener, hızlı değer kaybının fiyatları belirlemede sıkıntı yaşatıp piyasaların dengesini bozduğunu sözlerine ekledi. Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamaya da dikkat çeken Özgener, “Bireysel yatırımcılar ve şirketler aşırı oynak piyasalarda oluşacak zararlara karşı sadece sözlü olarak uyarıldı ama bu yeterli değil. Güveni sağlayacak somut adımlar atılmalı. Herkes tehditlere yönelik önlemlerin alındığı hissetmeli” ifadelerini kullandı.

‘KAYNAKLAR DOĞRU KULLANILMIYOR’
DİSK’in araştırmasına göre Türkiye’de yaklaşık 10 milyon işçinin asgari ücretle çalıştığını vurgulayan Mahmut Özgener şunları söyledi: “Türkiye’nin yüzde 9’luk büyümesini maalesef bu kesim hissetmiyor. İnsanlar para kazanmak için oto ve konut alım-satımına, kripto para, altın, döviz alım satımları gibi alanlara yönelerek enflasyonun üzerinde bir kazanç elde etmeye çalışıyor. Üretimden değil, ucuza alıp başka pazarlarda pahalıya satılarak para kazanılmaya çalışılıyor. Bu durum, maalesef ülke ekonomisi kaynaklarının doğru kullanılmadığını gösteriyor.

‘ASGARİ ÜCRETE MUAFİYET GELSİN’
Enflasyonun daha da artmaması için önümüzdeki günlerde verilecek asgari ücret kararı son derece önemli. Bu kadar yüksek oranda asgari ücretlinin olduğu istihdam piyasasında, verilecek karar çok önemli etkiler yaratacak. TÜFE oranın üzerindeki bir artışın brüt ücretlere olduğu gibi yansıtılması durumunda, enflasyon daha da artacak. Diğer yandan çalışanlarımızın refah seviyesi korumak zorundayız. Bu nedenle ekonomik dengeler gözetilerek asgari ücretin vergiden muaf tutulmalı. Uzun zamandır dile getirilen asgari ücretler üzerindeki vergi ve SGK primi yükünün azaltılması için adım atılmalı.”

MEDİKALCİLERE PARALARI ÖDENSİN
Tıbbi cihaz sektörünün acil çözüm bekleyen sorunları olduğunu aktaran Mahmut Özgener, “Sektörün 2020 yılına ait alacakları makul ve kısa süreli bir ödeme planı ile toplu olarak ödenmeli. Bununla birlikte, 2021 yılı alacakları güncel ödeme takvimine taşınması ve önümüzdeki yıldan itibaren ödeme sürelerinin 6 ila 8 ay olarak belirlenmesi gerekli. İlaç sektöründe olduğu gibi döviz kurundaki değişikliklerin yansıtılabildiği bir düzenleme getirilmeli. İhale sözleşmelerinde döviz artışından dolayı yılda en az bir kez fiyat revizyonu yapılmalı. Tıbbi cihaz ve malzeme firmalarımızın devlet ve üniversite hastanelerinden alacaklarını tam ve zamanında alması için birçok kez girişimde bulunduk. Bu sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın ülke içinde ödemelerini tam ve zamanında almasının yanı sıra, uluslararası alanda rekabetçi yapılarını geliştirmelerini de çok önemsiyoruz."