Özel Haber/Murat ERVİN
İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün talebiyle harekete geçen Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Konak ile Balçova'yı birbirine bağlayan Mithatpaşa Caddesi'nin bir kısmında 20 Mayıs'tan itibaren 'tek yönlü trafik' uygulamasını başlattı. Gazetemizin, 'Bu trafik düzenlemesiyle tek yön iflas' başlığıyla manşetine taşıdığı haberinin ardından, esnaf ve vatandaşlar protesto gösterileri başlattı. Esnaf, iş yapamamaktan bölge halkı ise Balçova yönüne gitmek için yolun uzamasından ve dolayısıyla akaryakıt maliyetinin artmasından şikayet edip, sloganlar atarak yolu bir süreliğine trafiğe kapattı. 

700 İŞLETME 2 BİN ÇALIŞAN
Yalı İşadamları ve İşletmeciler Derneği Başkanı Rıfat Erdal, önceki yıllarda yapılan benzer bir uygulama nedeniyle kısa süreliğine de olsa yüzde 30'ları bulan ciro kayıpları yaşadıklarını söyledi. Aradan geçen 10 günlük süreçte esnafın kazancının yarı yarıya düştüğü ve en az 10 milyon liralık bir kaybın yaşandı öğrenilirken Dernek Başkanı Erdal, “Ortalama 2 kilometrelik güzergahta yaklaşık 700 esnaf, 27 kafe ve 2 binden fazla çalışan zor durumda kaldı. Eğer biran önce eski sisteme dönülmezse her geçen gün kazancını yitiren işletmeler teker teker iflas edecek. Bunun önüne geçmek için de sayın valimizden devreye girmesini istedik” dedi. 

KARAR GÖZDEN GEÇİRİLECEK
Geçtiğimiz cuma günü (27 Mayıs) İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ile bir araya gelindiğini ve yaşanan sıkıntıların kendisine aktarıldığını ifade eden Erdal, “Göztepe ve Güzelyalı muhtarlarımızın olduğu görüşmede benzer bir girişimin yaklaşık 12-13 sene önce de yapıldığı fakat beklenen sonucun o zaman da alınamadığı dile getirildi. Bu alanın tek yön olması için Emniyet Müdürlüğü'nün UKOME'ye başvurduğunu da hatırlattığımızda Vali bey, bu kararı yeni haftada ilgili müdürlüklerle tekrar gözden geçireceklerini iletti” ifadelerini kullandı. 

EN AZ 3 HAFTA SONRA
Alınan kararın kaldırılması için yeni bir UKOME kararı gerekeceğinin de altını çizen Rıfat Erdal, UKOME'nin ayda bir kez toplandığı için en az 3 hafta daha bu kararın yürürlükte olacağını kaydetti. Çarşamba günü Vali Köşger ile bir kez daha görüşüleceğini belirten Rıfat Erdal, atılacak adımlar ve gelinen son nokta hakkında bilgi edineceklerini aktardı. Erdal, sadece esnafın değil okul servisleri, kuryeler ve vatandaşların da Üçkuyular yönüne gitmek için ya Hakimiyeti Milliye Okulu'na kadar gitmeleri gerektiğini ya da ara sokaklardan İnönü Caddesi'ne çıkmak zorunda kalındığını söyledi. Her iki durumun da hem trafik sıkışıklığını artırıp hem de artan akaryakıt fiyatlarından dolayı vatandaşın cebini yaktığını açıkladı. 


'DÖNÜŞTE UĞRAYAMIYOR'
Akşam mesai bitiminde Konak istikametinden Fahrettin Altay yönüne gidenlerin Mithatpaşa Caddesi'ndeki işletmelere uğrayarak alış verişini yaptığını söyleyen Dernek Başkanı Rıfat Erdal, yeni uygulama nedeniyle artık vatandaşların bu işletmelere gelemediğini ve kaybın da bu nedenle yaşandığını aktardı. Erdal, “Örneğin Konak'taki işyerinden çıkıp Balçova'ya evine giden biri pideciye siparişini veriyor geçerken alıyordu. Ya da yarım saatliğine lokantasına, restoranına girip karnını doyuruyor sonra yoluna devam ediyordu. Fakat şimdi yolu 2 kilometre uzayınca hem yakıttan hem de zamandan tasarruf etmek için uğramaktan vazgeçiyorlar” diye konuştu.

'6 AY BİLE DAYANAMAZ'
İzmir'in ünlü pastanelerinden olup 1967 yılından beri Mithatpaşa Caddesi'nde hizmet veren Şortan'ın ikinci nesil yöneticisi Levent Duman, aradan geçen 10 günlük süreçte yüzde 30'dan fazla müşteri kaybettiklerini açıkladı. Daha önce aracıyla geçenlerin sabah kahvaltı yapmak için kısa mola verip, akşam dönüşte de evine tatlısını aldığını söyleyen Duman, “Durmak da yasak olduğu için sabah satışlarımız düştü. Akşamları da dönüşte tek uygulamasından dolayı buradan geçemediklerinden tatlı satışı oldukça azaldı. Eğer bu uygulama kalkmazsa 6 aya kalmadan bir çok işletme küçülmeye, hatta kapatmaya başlar. O zaman da geçimini buradan sağlayan binlerce insan işsiz kalır. Tek yön uygulaması ayrıca ara sokaklardaki esnafı daha da olumsuz etkiledi. Ara sokaklarda oluşan trafik nedeniyle neredeyse hiç iş yapamaz hale geldiler” diye konuştu.