Özel/Murat ERVİN - Tek gelir kaynağı SGK payları olan üniversite hastaneleri batma noktasına geldi. Artan maliyetler nedeniyle üniversite hastaneleri giderlerini karşılamakta büyük güçlük çekiyor. Maddi zorluklar, ödemelerin vadesini 1 yıl sonraya uzatırken özellikle dışa bağımlı tıbbi cihazlar ile bunların bakım ve onarımlarının bir süre sonra riske girebileceği belirtiliyor. Radyoloji uzmanı, hekim ve diğer sağlık mensupları da maaş ödemelerinde yaşanan sorunlar nedeniyle kamu hastanelerine geçiyor. 

KANGRENE DÖNDÜ
Ege Tıbbi Medikalciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Tıbbi Cihaz Grubu Meclis Üyesi Onur Akgün, kamu hastanelerindeki ödeme sorununun büyük ölçüde aşıldığını fakat üniversite hastanelerinde durumun adeta kangrene dönüştüğünü vurguladı. Akgün, “Kamu hastaneleri Devlet Malzeme Ofisi (DMO) aracılığıyla alım yapıyor ve borçlarını 90 gün içinde ödüyor. Fakat üniversite hastanelerinin mali durumu, ayakta durmalarına engel. Bu hastanelerinin gelirleri ile giderleri birbirini karşılamıyor. Üniversite hastanelerinde ödeme vadeleri 1 yılı aşmış durumda” ifadelerini kullandı. 

EGE'DE 2 MİLYAR TL
İzmir'de; Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Hastanesi, Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ile İzmir Demokrasi Üniversitesi Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi bulunduğunu hatırlatan Akgün, “Üniversite hastanelerinden alacağımız miktar 1 milyar TL civarında. Ege Bölgesi'ndeki diğer üniversite hastanelerini de düşünürsek bu miktar 2 milyar TL'yi bulur. Biz 1 yıldır eriyen paramızı almaya çalışıyoruz” diye konuştu.

MÜTEAHİTLER GİBİ
Üniversite hastanelerinin özellikle ithal malzemelerde çok daha yoğun sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Akgün şunları söyledi: “Yerli firmalar ise artık mal vermekten kaçınıyor çünkü parasını ne zaman alacağını bilmiyor, parasını tahsil edememekten korkuyor. Üniversite hastaneleri DMO'dan malzeme temin etmeye çalışıyor ama diğer yandan geçmiş borçlarını ödeyemiyor. Tıpkı kamuya inşaat yapan müteahhitlerin artık devlet ihalelerine girmemesi gibi medikalciler de üniversite hastanelerinin açtığı ihalelerinden uzak duruyor. Üniversite hastanelerinin maddi sıkıntıyı 1 yıl daha yürütebilmesi çok zor. Tek çözüm ise üniversite hastanelerine kaynak aktarmak.” 

1 YIL SONRASINA GÖRE
Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol da üniversite hastanelerinin çok uzun vadede ödeme yapması nedeniyle satıcının alacağında değer kaybını en aza indirmek istemesi sonucu 1 liralık bir malı 5 liraya sattığını aktardı. Doğruyol, “Çünkü firmalar 1 yıl sonra ödemenin yapılacağını düşünerek 1 yıl sonra bu ürünün değerini kaybetmemesi için yüksek fiyat veriyor. Özellikle MR gibi parça ve ekipmanı yurt dışından dövizle alınan cihazlardaki bozukluklar sonucu uzun süre MR, röntgen, tomografi çekimi yapılamıyor. Diğer yandan gerekli, gereksiz çok fazla tahlil ve görüntüleme işlemi yapılıyor. Örneğin MR ve röntgen çekimi ile tahlil sayısı bakımından Avrupa ülkelerinden 15-20 kat daha fazla işlem yapılıyor. Bu da kamu zararına neden oluyor. Üniversite hastanelerindeki işletme sıkıntısından dolayı sağlık çalışanları da kamu hastanelerine geçiyor” dedi.