2012 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan 2 milyon 695 bin TL’ye 10 yıllığına kiralanan Pasaport Dalgakıranı’na aradan 6 yıl geçmesine karşın tek çivi çakılamadı.

Pasaport Mendireği bundan yaklaşık 150 yıl önce gemileri fırtınalı dalgalara karşı korunmak için yapıldı. Günümüz de ise İzmir rıhtımını korurken bugüne kadar birçok gemi için emniyetli liman oluşturdu. Fakat zaman içinde mendirek yalnızlığa itildi. Mendireğin üzerinde bulunan yapıların yıkım görüntüsü körfezin güzelliklerine de gölge düşürüyor. İzmirliler ise mendirekteki bu atıl görüntünün körfezin doğal görünümüne yakışmadığını belirterek, 150 yıldır İzmir’e hizmet eden Pasaport Mendireği’nin bir an önce hak ettiği değerin verilmesini mendireğin tekrardan doğal güzelliğine kavuşturulması için harekete geçilmesini beklediklerini her fırsatta dile getiriyor.


6 YILDIR ÇİVİ ÇAKILMADI


2012 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan 2 milyon 695 bin TL’ye 10 yıllığına kiralanan Pasaport Dalgakıranı’na aradan 6 yıl geçmesine karşın tek çivi çakılamadı. 2021’e kadar üst kullanım hakkını elinde bulunduran İTO, bu alanda yat limanı, yat kulübü, ikinci el tekne satışı, yat fuarı, kültür, sanat, sergi mekanları, yüzer havuz, su sporları, tünel akvaryum, ses, su ve ışık oyunları, restoran, kafeterya, rekreasyon ve seyir alanları oluşturacaktı. Hazırlanan proje 2013 yılında İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na sunuldu. Kurul, marinanın yat kapasitesinin fazla olmasını gerekçe göstererek projeyi iptal etti. İtiraz gerekçeleri dikkate alınarak proje, revize edildi. Fakat kurul bu kez de ‘ilke kararı’ diyerek projeyi bir kez daha reddetti. 2016’da bir kez daha revize edilen projede bu kez kıyıdaki yat yanaşma yerleri ve seyir terası platformu kaldırıldı; Pasaport İskelesi ve yüzer dalgakıran projeden çıkarıldı. Yat kapasitesi bir semt marinası ölçeğine, yükseklik ve yoğunluk yarıya indirildi. Fakat bugüne dek herhangi bir ilerleme sağlanamazken İzmirlilerin beklediği o açıklama hala yapılmadı.