HABER/ Sinan Keskin

Geçtiğimiz yıl OHAL'in kaldırılmasıyla birlikte nakit sıkışıklı yaşayan firmalara konkordato hakkı tanınmasının ardından birbiri ardına mahkemelere başvuran firmalar konkordato talebinde bulundu. Firmalara 1 yıllık kesin mühlet süresi tanınırken birçok firma için ise iflas kararı verildi

Geçtiğimiz yıl ekonomide yaşanan daralmanın ardından nakit sıkışıklığı yaşayan ve alacaklarını tahsil edemeyen şirketlere iflas erteleme yerine konkordato ilan etme imkanı tanınmıştı. Borçlarını ödemede zorlanan şirketlerin nakit akışını düzenleyebilmeleri ve borçlarını ödeyebilir duruma getirmeleri için uygulanan hukuki bir süreç olan konkordato da şirketlerin ekonomik sıkıntılarına çözüm olmuyor. 3 aylık geçici mühlet süresinin ardından hesapları incelenen birçok firmanın ekonomisini düzeltemeyeceğine kanaat getirileren konulan tedbirler kaldırılıyor. Mahkeme tarafından tedbirleri kaldırılan firmalar için iflas yolu açılmış oluyor. Son dönemde konkordato yoluyla ticari faaliyetlerine devam edemeyeceğine kanaat getirilen Günaydın Group, Pamukkale Turizm, Frida Doğal Maden Suyu, Tüzemenler Yapı ve Dask İnşaat'ın üzerindeki tedbirler kaldırılmış ve iflasları istenmişti.

Kamuoyuna yansıyan bu iflasların yanı sıra bir de haberlere konu olmayan iflaslar var. 2018'in son aylarında geçici mühlet kararı alan firmaların bir kısmı 3 aylık sürenin sonunda bir bir iflas etmeye başladı. 2019'un ilk ayında 10'un üzerinde firma için iflas kararı alındı. Önümüzdeki günlerde bu sayının artması bekleniyor.

Sağlık ve tarım sektörü

İnşaat firmaları ve inşaat sektörüne hizmet veren firmalarla başlayan konkordato ve iflas süreci sağlık ve tarım sektörlerine de sıçradı. Geçtiğimiz yılın sonlarında konkordato ilan eden ve 3 aylık geçici mühlet kararı aldıran Ege-Rad Bilgisayarlı Tomografi Özel Sağlık Hizmetleri ve Malzemeleri Tic. Ltd. Şti. nakit akışının düzeltilemeyeceğine karar verilerek üzerindeki tedbirlerin kaldırılmasıyla birlikte iflasa sürüklendi. Kuru meyve ihracatında 40 yıllık tecrübeye sahip olan Hayati Özer Tarım Ürünleri A.Ş.'de konkordatodan başarıyla çıkamayan firmalar arasında yer aldı. Geçici mühlet süresinin ardından Hayati Özer Tarım Ürünleri A.Ş. için de iflas kararı verildi. Yine tarım sektörünün önemli firmalarından Anadolu Yem San ve Tic Ltd Şti. de iflas etti.

KSC yapı da iflas etti

İzmir Ticaret Odası'nın yeni hizmet binasının da aralarında bulunduğu birçok fabrika, işyeri ve konut projesine imza atan KSC Yapı San. ve Tic. Ltd. Şti. ve yine aynı grup bünyesinde yer alan İnada Çelik Konstrüksiyon İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. de 3 aylık geçici mühletin ardından iflas eden firmalar arasında yer aldı. Ocak ayında iflasına karar verilen diğer firmalar ise şöyle; Dekosan (Akın Tatlı), Ay Bağlantı Elemanları Pazarlama ve Tic. Ltd. Şti., Turqua İnşaat Turizm Taş. İth.İhr. A.Ş., Hakbal Maden Ltd.Şti., Parktec Turizm İnşaat A.Ş. ve Sutextile Hazır Giyim San. ve Tic. Ltd. Şti. SİNAN KESKİN