Bu veri, günde ortalama 273 esnafın kepenk kapattığını ortaya koyarken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba kepenk kapatan esnafın en yoğun olduğu 5 ilin İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "Bazı dostlar geldi, ‘Dükkânlar kapanıyor’ dedi, işte rakamlar ortada, kapanan filan yok" şeklindeki açıklaması üzerine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verilerini gündeme getirdi. 

2020’de en az 99 bin 588 esnaf meslekten ve sicilden terkini gerçekleştirerek kepenk kapattığını belirten Ağbaba, salgının esnafı 'entübe' hale getirdiğini söyledi.

İki yılda 213 bin esnaf kepenk kapattı

Kamuoyunu aydınlatmak adına gerçeklerin sıklıkla dile getirilmesi gerektiğini vurgulayan Ağbaba, şu verileri paylaştı:

"Birçok esnaf borçlarını ödeyemediği için kepenk kapatmak zorunda kaldı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi verilerine göre 2020 yılında en az 99 bin 588 esnaf meslekten ve sicilden terkini gerçekleştirerek kepenk kapattı. Bir başka deyişle 2020 yılında her gün ortalama en az 273 esnaf iflas etmiş oldu. 2020 yılında toplamda 80 bin 166 esnaf sicil terkini gerçekleştirirken, 19 bin 422 esnaf ise meslek terkini gerçekleştirdi. 2019 yılında ise bu oran 114 bindi, yani son iki yılda toplamda en az 213 bin esnaf sicilden ve meslekten terkini yaparak kepenk kapatmış oldu.

En çok esnaf iflası olan iller

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a esnafı ziyaret ederek sorunu onlardan dinlemesi çağrısında bulunan Ağbaba, geçen yıl iflas ederek kepenk kapatan esnafın en yoğun olduğu beş ilin sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa olduğunu söyledi. 

2020 yılında İstanbul'da 9 bin 587 esnafın, İzmir'de 6 bin 537 esnafın, Ankara'da 5 bin 586 esnafın, Antalya'da 4 bin 735 esnafın, Bursa'da ise 3 bin 993 esnafın sicil ve meslek terkini yaparak kepenk kapattığını belirten Ağbaba "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Saray'ından çıkıp biraz da esnafın sorunlarını dinlemesini, kira, fatura, vergiler altında esnafın nasıl can çekiştiğini görmesini tavsiye ediyoruz” dedi.