İzmir'in Çeşme ilçesinde tarım arazileri günden güne azalırken, üretime devam edebilen yerli üreticiler, ürünlerini Belediye'nin de desteğiyle Ovacık Üretici Pazarı Toptan ve Perakende Tanzim Satış Yeri ve çarşamba günleri kurulan Yerli Pazarı'nda aracısız olarak halka ulaştırıyorlar.

Hibrit tohumların giderek çoğaldığı günümüzde, yerli tohumla üretim yapmaya çalışan Çeşmeli üreticiler, ilçenin kendine özgü kokusu ve tadı olan domatesini, kavununu, beyaz soğanını yaşatabilmenin mücadelesini veriyor. Çeşme Garajı'nın arka tarafında yer alan eski toptancı hali ise günümüzde, Ovacıklı ve Çeşmeli üreticilerin ürünlerinin perakende satışının yapıldığı yer haline geldi. Toptancı halini, Büyükşehir Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle 2015 yılının Temmuz ayında kapatmak zorunda kaldıklarını belirten pazarcı esnafı Mustafa Ertemiz, "Çeşme Belediyesi, burasını Ovacıklı üreticiye tahsis etti. Burası şu an Ovacık Üretici Pazarı Toptan ve Perakende Tanzim Satış Yeri olarak hizmet veriyor. Üreticiler kendi ürünlerini buraya getiriyor. Ben de eskiden beri olduğu gibi üreticinin ürününü satarak, parasını kendilerine veriyorum. Eskiden burada ürünler toptan satılırdı. Ama şimdi vatandaş bir kilo bile istese alabiliyor" dedi.

08.00 - 22.00 saatleri arasında eşi ve 3 kızı ile birlikte üreticilerin ürünlerini satmaya çalıştıklarını anlatan Ertemiz, "Genelde üreticilerin getirdikleri ürünler, toptan olarak satılıyor. Vatandaşlar kendi aralarında pay ediyorlar. Ama bazen de daha az almak isteyenler oluyor. Onları da kırmıyoruz. Ürün kasalarını bozarak, fiyatta da çok az bir artışla vatandaşa istediği kadar ürünü satıyoruz. Üreticilerimiz, ya sabah ya da saat 19.00'dan sonra tarlasından hasat ettiği ürünleri taze taze buraya getiriyor. Tüketiciler, en taze ve yerli ürünleri, en düşük fiyatla buradan alabiliyorlar. Bu sene üreticilerimiz çok güzel ve bol miktarda domates ürettiler" diye konuştu.

"ÜRETİCİ İLE TÜKETİCİ, ARACI OLMADAN BULUŞUYOR"


Toptancı hallerinin üreticilere eskisi gibi hizmet vermediğini belirten Ertemiz, "Haldekiler taşeronlardan mal satın alıp satıyorlar. Taşeronlar, üretim yapılan bölgeleri kamyonları ile dolaşıp, ucuz fiyattan tarlalardan mal topluyorlar. Topladıkları malları toptancı hallerine getirip iki hatta üç katına satıyorlar. Halci de karını koyuyor, manava geldiğinde de fiyat alabildiğine yükseliyor. Bizde domates 2 lira iken, manavda 6 liraya kadar yükseliyor. Kazanan üretici değil, hep aracılar oluyor. Üreticilerin kendi ürünlerini taşeronlara satmadan direk hale ulaştırabilmesi için tedbirler alınmalı ve kolaylık sağlanmalıdır. Böylece vatandaş daha ucuza mal alabilecek, üretici de daha fazla kazanabilecek. Bizim burada yaptığımız, üretici ile tüketiciyi aracı olmadan buluşturmak. Üreticimizin getirdiği en taze ürünler, en iyi fiyatla tüketiciye, aracı olmadan satılıyor. Biz sadece yüzde 7 oranında bir hizmet payı alıyoruz. Ürün, kaç liraya satılırsa satılsın, yüzde 7 kesintiden sonra kalan para olduğu gibi üreticiye gider" dedi.

Ertemiz, Çeşmeli bazı üreticilerin ürünlerini pazara çıkmadan Ovacık Üretici Pazarı Toptan ve Perakende Tanzim Satış Yeri'nde sattığını da dikkati çekip, yerli üreticiye sahip çıkılmasını istedi.