Haber/ Didar DEMİRCİ

Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM), Eylül 2020 açlık ve yoksulluk sınırı raporunu yayınladı. BİSAM raporunda yer alan bilgilere göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 2 bin 360 lira ve yoksulluk sınırı ise 8 bin 165 lira oldu. Türkiye’de son 17 yılda açlık sınırının 5,3 kat arttığını raporda vurgulayan BİSAM, günlük beslenme için yapılması gereken harcamanın da 79 lira olduğunu duyurdu.

En yüksek açlık sınırı yine İzmir’de 

İller bazında açlık sınırı araştırmasını da ortaya koyan BİSAM, bu sınırın İzmir’de 2 bin 588, İstanbul’da 2 bin 527 ve Ankara’da 2 bin 310 lira olduğunu belirtti. Asgari ücretle geçinen dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcamanın 2 bin 360 lira olduğunu vurgulanan raporda, “bu harcamanın yalnızca gıda için yapılması gereken minimum tutar olduğu” ifade edildi. BİSAM, raporda sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarının da farklılık gösterdiğinin altını çizerek, “Yetişkin bir erkeğin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 630 TL'dir. Bu değer yetişkin bir kadın için 609 TL, 15-18 yaş bir genç için 673 TL, 4-6 yaş arası bir çocuk için 448 TL'dir. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 2 bin 360 TL olarak tespit edilmiştir. Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda harcamaları için yapması gereken zorunlu tutardır. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 8 bin 165 TL'ye ulaşmaktadır” açıklamasını yaptı.

BİSAM sepetindeki ağırlık süt ve süt ürünlerinde

Günlük harcamalarda Eylül 2020’de de en yüksek maliyet grubunun süt ve süt ürünleri olduğunu raporda açıklayan BİSAM, “Süt ve süt ürünleri grubu 28.55 liralık harcama gereksinimi ile oluşturmaktadır. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 15.94 liradır. Sebze ve meyve için yapılması gereken harcama miktarı 12.78 lira, ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 5.08 liradır. Katı yağ ve sıvı yağ ise 5.51 liralık masraf yapılması gereken ürün gruplarıdır. Yumurta için 1.06, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 3.7 lira harcama yapılması gerekmektedir. Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 36.05 ile en yüksek paya sahiptir. Et, yumurta ve kurubaklagil grubunun payı yüzde 27.75 ile ikinci sıradadır. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 14.81'dir. Ekmek, makarna ve benzeri için ise pay yüzde 9.41'dir. Diğer gıda hacamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 11.98'dir” şeklinde duyurdu.