Haber: Murat ERVİN

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yılında kente yatırım müjdesi geldi. Cumhurbaşkanlığı tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle Bergama’da toplam 2,5 milyon metrekarelik alanı kaplayan bölge Bergama Serbest Bölgesi olarak ilan edildi. Bölgenin işletmeciliğini ise 30 yıl boyunca bölgenin kurulmasını sağlayan Ege Serbest Bölgesi İşletmesi (ESBAŞ) yapacak. Önümüzdeki aylardan itibaren yatırımcıların belirlenmesi ve fabrikaların kurulması için çalışmalar başlayacak. Bölgenin hayata geçmesiyle 20 bin kişinin işe kavuşması beklenirken bölgeye yüz milyonlarca liralık da tesis kurulmuş olacak.

4 milyar dolarlık hedef

Türkiye’nin 19. serbest bölgesi olacak Batı Anadolu Serbest Bölgesinin, İzmir’de yeni bir yatırım hamlesi başlatacağını ve Kuzey Egenin talihini değiştireceğini belirten BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, “Batı Anadolu Serbest Bölgesi, tüm beklentileri karşılayacak şekilde hızla hayata geçirilecek ve sağlayacağı ekonomik fayda ile Kuzey Egedeki işsizliği bitirerek ekonomik refahı yükseltecektir” dedi. 2021 sonuna kadar gerekli tüm prosedürleri tamamlayıp, 2022 başından itibaren bölgeyi yatırımcılar için hazırlamaya başlayacaklarını söyleyen Dr. Faruk Güler, tam kapasiteye ulaştığında 20 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak BASBAŞ, yıllık 4 milyar doların üzerinde ticaret hacmi ve 2 milyar doların üzerinde ihracat sağlayacağını vurguladı.

Tüm yolların merkezinde

Ege Serbest Bölgesinde olduğu gibi Bergama’ya da, katma değerli üretim yapan ve yüksek istihdam kapasitesi olan firmaları çekmeye önem vereceklerini belirten Dr. Güler, şunları söyledi: “1915 Çanakkale Köprüsü 2022 yılında tamamlanıyor. İstanbul-İzmir Otoyolunun Soma kavşağı ile Bergama’ya bağlanmış olması ve Kuzey Ege Otoyolunun tamamlanmış olmasının yanı sıra Aliağa’daki limanların varlığı ile Bergama lojistik açıdan son derece avantajlı bir bölge haline gelmiştir. Çandarlı’ya kurulacak Kuzey Ege Limanı’nın da bitmesi ile Batı Anadolu Serbest Bölgesi, Avrupa’ya en kısa ve hızlı kara ve deniz bağlantısına sahip bölgesi olacak. Kuzey Ege Limanı, Türkiye’nin en büyük transit limanı olacağı için tüm dünyadan ülkemize ve ülkemizden tüm dünyaya deniz yolu taşımacılığının merkezinde yer almış olacağız. Bu da Ege’nin üretim avantajlarını kullanarak üretimlerini dünyaya satmak isteyen global firmalara büyük bir avantaj sağlayacaktır. Serbest Bölgemizin ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim.” 

İZBAN da gidecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hafif raylı tren sistemini (İZBAN) Bergama’ya uzatması da bölgedeki sosyal yaşam ve ekonomiyi olumlu etkileyecek. BESBAŞ’ın bölge içindeki çalışanları haricinde Dikili, Bergama, Balıkesir gibi bölgelerden yapacağı alımlar da ticareti hareketlendirecek. Açıklanan kararın İzmir’in kurtuluş günü 9 Eylül’e denk gelmesinin ayrıca bir sevinç yarattığını anlatan Bergama Ticaret Odası Başkanı (BERTO) Fikret Ürper, bölgenin yeni gelişmelere hızla hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Yaşam da değişecek

BASBAŞ’ın bölgede çok hızlı bir şekilde yatırımlara başlayacağını belirten Ürper, bazı yatırımcıların şimdiden yatırıma hazır olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti. Ürper, “Önemli olan bu yatımlarla birlikte bölgemize olan olumlu yansımaları da olacaktır. Sadece Bergama değil; Kınık, Dikili, Ayvalık, Aliağa gibi çevre ilçelerde de yaşayan tüm insanları etkileyecek bu karar ile hem İstihdam artacak hem de sosyal ve kültürel yaşamları gelişecektir” dedi.

Belediyelere alt yapı çağrısı

Bölgede zaman içinde artacak nüfus hareketliliğine karşın şimdiden yerel yönetimlere çağrıda bulunan Başkan Ürper, “Buradaki gelişmelere paralel olarak gerekli önlemler alınmalı, arsa – konut üretimine yönelik şimdiden planlamalar yapılmalı. Artacak göçü alt yapının kaldırması için bunlara odaklanmalıyız. Eğer şimdiden çalışmalar başlanırsa, yatırımlar ve alt yapı sorunsuz şekilde ilerler. Fakat alt yapı çalışmaları geride kalırsa ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilir” diye konuştu.