Haber/ Didar DEMİRCİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakanlığın internet sitesinde yer alan resmi açıklamasında; Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı’nı başlattıklarını, yazlık ekim yapılabilecek alanlarda ekilişlerin kesintiye uğramaması ve tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için bu proje kapsamında belirlenen 21 ilde üreticilere tohumların yüzde 75’ini hibe edeceklerini açıklamıştı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) ise “Pansuman önlemlerle tarım sektörünün kalıcı sorunları çözülemez” diyerek tepki gösterdi.

Kuşkulu çözümler

Açıklamada; ekimi yapılacak tohumların sertifikalı olduğu ve miktarının 6 bin 700 ton olacağı, proje sonucunda elde edilecek bitkisel üretim değerinin 220 milyon TL, proje bütçesinin ise yaklaşık 20 milyon TL olduğunun söylendiğini hatırlatan ZMO Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Bu süreçte odamız, tarımsal faaliyette bulunan üreticilere verilen her türlü desteği olumlu karşılıyoruz. Bununla birlikte, tarım ve gıda sektörünün yapısal sorunlarına yönelik bütüncül önlemler alma yerine alınan parçacı güncel önlemlerle sorunların çözümüne ilişkin bazı konular kamuoyunda ve bizlerde ciddi kuşkular oluşmuştur” dedi.

Rant için mi açıldı?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait hazine arazileri hakkında yapılan açıklamayı da hatırlatan Suiçmez, şöyle devam etti: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 31 Mart 2020 itibariyle, tarımsal amaçlı kiralanan hazine arazilerinden Nisan, Mayıs ve Haziran ayı kira ödemelerinin 6 ay süreyle ertelendiği, bu karardan yaklaşık 600 milyon metrekare alan için kiralama sözleşmesi düzenlenen 51 bin çiftçinin yararlanacağını, hazine taşınmazlarının kapalı ya da açık teklif usulüyle yapılacak satış ihalelerinin iptal edildiğini açıkladı. Bu süreçte Tarım ve Orman Bakanı’nın son açıklaması üzerine bazı sorularımıza cevap arıyoruz. Üretime hazırlanmadan yeni hazine arazilerinin tarıma açılması doğayı hızlıca tüketme ve erozyona zemin hazırlama dışında, belirli kesimlere yönelik yeni bir fırsatçılık ve rant projesi mi olacaktır? Hazineye ait tarım arazilerinin geçmişte olduğu gibi yandaş kişi ve şirketler yerine, topraksız ve/veya az topraklı çiftçilere işletme kredisi desteğiyle birlikte kiralanması düşünülüyor mu?”

Çiftçiler üretime döndürülmeli

Yaşanan üretim sorununun hazine ve TİGEM arazilerinin rant ekonomisi dahilinde yandaş kişi veya şirketlere kiralanması ya da satılmasıyla çözülemeyeceğini savunan ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, şunları kaydetti: “Hazineye ait tarım arazilerini rant amaçlı kontrolsüz bir şekilde üretime açmak gibi yeni gündelik arayışlar yerine, girdi maliyetlerini düşürerek, yeterli ve gerekli destekleri zamanında vererek 3.5 milyon hektar kendi arazisini ekmekten vazgeçen çiftçilerimizin tekrar üretime döndürülmesidir. Tarımsal nitelikli arazilerin tümü tarıma kazandırılmalı, hazine arazileri satışı için konulan 30 yıl tarımsal amaçlı kullanım sonrası dahil bu araziler kesinlikle imara açılmamalı.”