Eğitim-İş İzmir 2 Nolu Şube ve Eğitim-Sen İzmir 4 Nolu Şubeler, Bornova Reşat Nuri Güntekin Ortaokulu’nda çocuğunun durumunu öğrenmen isteyen bir velinin görüşme sırasında olay çıkararak 3 öğretmeni darp ettiğini iddia etti. Konuya ilişkin okul önünde ortak basın açıklaması yapan Eğitim-İş ve Eğitim-Sen temsilcileri, yaşananları kınayarak AKP hükümetine eğitim sistemiyle ilgili eleştirilerini dile getirdiler. Ortak açıklamayı Eğitim-İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ahmet Cangı okudu. Son dönemlerde eğitim emekçilerine yönelik saldırıların artığını dile getiren Cangı, “Maalesef Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu olaylar karşısında üç maymunu oynamayı tercih etmektedir” dedi.
 

MEB’İ CİDDİYETE DAVET EDİYORUZ”
MEB’in uygulamaya koyduğu ALO 147 çağrı hattı ile öğretmenlerin değersizleştirildiğini belirten Cangı, bu hattın bazı veliler tarafından amacı dışında kullanıldığını dile getirdi. Cangı, “Öğretmen sınıfta çocuğun yerini değiştirse, ‘çocuğumun psikolojisi bozuldu’ diyerek bile 147’yi arayan, CİMER”e BİMER’e yazı yazan, öğretmeni adeta kuklası haline getirmeye çalışan kişilerin oyuncağı haline getirilmiştir. Evde oturduğu yerden bunları yapan bu zihniyet okullara gidince de öğretmenlere şiddet uygulamayı kendine hak görür hale gelmiştir. Son saldırı Reşat Nuri Güntekin Ortaokulu'nda yaşanmıştır ve üç öğretmenimiz darp edilmiştir. Saldırgan ise maalesef bir öğrencinin velisidir. Daha önce de söyledik; bu saldırılar ne ilktir ne de son olacaktır. Ülkemizin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik durum her an böyle olayları tetiklemeye uygundur. Sorunlarımızı, taleplerimizi burada tekrarlamak istemiyoruz. Çünkü yaşanan sorunların kaynağı ve çözümleri bellidir. Meseleyi ciddiyetle ele alan bir hükümet ve ona bağlı Milli Eğitim Bakanlığı'nın sorunları hızlıca çözebileceğini biliyoruz. Ancak, karşımızda böyle bir anlayışı 20 yıldır görmüyoruz. Eğitim sistemimizi yapboza çeviren anlayıştan artık ciddiyet bekliyoruz. Eğitim sistemi ülkemizin geleceğidir ve yetkililerin bu sorumlulukla hareket etmeleri acil çağrımızdır” sözlerini kaydetti.
 

OKUL MÜDÜRÜNÜN DE SORUMLULUĞU VAR”
Bornova Reşat Nuri Güntekin Ortaokulu’nda darp edilen üç öğretmenin okul müdürünün odasındayken darp edildiğini ve o sırada okul müdürünün okulda olmadığını iddia eden ortak açıklamada, müdürün sendikal faaliyet için başka bir okulda olduğu kaydedildi. Konuya ilişkin okul müdürünün yanıtlaması istemiyle soru soran eğitim sendikaları, şunları kaydetti:

Okulunuzun güvenliğini kendi sendikanız dışındaki diğer sendikaları dakikalarca okulun kapısının önünde bekleterek mi alıyorsunuz? Yaşanan bu talihsiz olayda tam üç öğretmeniniz sizin odanızda siz yokken darp edilirken, kendi sendikanızdan olmayan, okul ziyareti yapmak en doğal hakkı olan sendikacıların sendikal faaliyet yapmalarını okul kapısında güvenlik görevlisi emekçi arkadaşa talimat vererek engellemeye çalışmak yerine bu olayda oluşturduğunuz güvenlik zafiyeti nedeniyle kendinizde bir kusur buluyor musunuz?”