Dünyanın en değerli 3. markası olan Google’ın düzenlediği ve dünyanın en büyük online bilim fuarı olan bilim ve mühendislik yarışması Google Science Fair’de, İzmir Çakabey Okulları öğrencisi Tuan Dolmen, küresel çapta verilen beş ödülden birine layık görülerek Türkiye’ye büyük bir gurur yaşattı.

13-18 yaş arasındaki parlak beyinleri, dünyayı değiştirecek fikirlerini paylaşmaya davet eden Google Science Fair’e (Google Bilim Fuarına) bu yıl da 120’yi aşkın ülkeden, binlerce proje ile başvuruda bulunuldu.

Google Science Fair jürisi, tüm dünyadan ilk 100 ve ikinci elemede ilk 20 projeyi belirledi. 20 küresel finalisti, ABD’de Silikon Vadisi’ne davet eden Google, buradaki jüri değerlendirmesi sonucunda beş öğrenciyi ödüle layık gördü.

“Enerji üretmek için ağaçların titreşimlerini toplamak üzere tasarlanmış dijital tarım modülü” isimli projesi ile İzmir Özel Çakabey Okulları 11. sınıf öğrencisi Tuan Dolmen “Scientific American Innovator” ödülüne layık görülerek tüm Türkiye’ye büyük bir gurur yaşattı.

Tarım sektörü için ağaç titreşiminden enerji üreten proje

Projesinde tarım sektöründeki alternatif enerji kaynaklarının eksikliği sorununu ele alan Tuan Dolmen, ağaçların titreşiminden enerji toplayabilen ve tarımsal verileri ölçebilen dijital bir tarım modülü oluşturarak, ağaç titreşimlerini enerjiye dönüştüren bir sistem sunmayı başardı.

California Silikon Vadisi’ndeki etkinlikte, değerli bilim insanları, LEGO, VIRGIN GALACTIC gibi büyük firmaların üst düzey yöneticileri ile tanışan Tuan Dolmen, dünyanın en iyi üniversitelerinin öğretim üyeleri tarafından da ilgi ile takip edildi.

15.000 USD burs ödülü

Eğitimi için 15.000 USD burs ödülü kazanan Tuan, Scientific American Cruise’un davetlisi olarak, bilim insanlarıyla seminerler ve görüşmelerin yapılacağı bir seyahat de kazandı. Google, dünya çapında ödüle layık görülen öğrencileri, “bu yılın şampiyonları” olarak sayfasında tüm dünya ile paylaştı.

Tuan Dolmen “Dünya çapındaki bilim platformlarında, ülkemiz adına başarılara imza atmak çok heyecan verici” derken, okul öncesinden itibaren yetiştiği Çakabey Okullarına ve ailesine teşekkür etti.