Toprağa ev dikiyoruz Toprağa ev dikiyoruz

TÜRKIYE, Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Elektronik Nabız (E-Nabız) Kişisel Sağlık Sistemi Uygulaması ile 1 Ocak 2015 tarihinde tanıştı. Bugünkü aktif kullanıcı sayısı 70 milyona ulaşan E-Nabız uygulaması, 39 farklı merkezi sistemle entegre ve 30 binden fazla sağlık tesisi ile haberleşiyor. ‘Her Şey Parmağının Ucunda’ sloganıyla hayata geçen uygulama, sağlık hizmetlerinden faydalanan hastaların sağlık işlemleri bilgilerini kayıt altına alıyor. E-Nabız Sistemi’nin birincil kullanıcıları hekimler ve hastalar. Peki sistemin avantajları ve dezavantajları neler?

TERAZİDE HANGİSİ AĞIR GELİYOR?

E-Nabız Uygulaması özellikle acil ve doğal afet durumlarında hekimlerin, hastaların bilgilerine erişiminde büyük avantaj sağlıyor. Hasta nerede muayene olursa olsun; kamu, özel, yurt içi, yurt dışı E-Nabız sistemi ile sağlık bilgileri görüntülenebiliyor, yapılan tetkikler kayıt altına alınıyor. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde sistemin faydaları arttırıldı. Yapılan güncellemeler ile E-Nabız’a depremde kaybolan kişilerin yakınları, aradıkları kişinin fotoğraflarını sisteme yükleyebildi. Bu fotoğraflar, sağlık kuruluşlarına kimlik bilgisi olmadan giriş kaydı yapılan kişilerin teyit edilmesini sağladı. En çok ‘acil’ durumlarda hastanelere yapılan başvurular ve benzeri durumlarda E-Nabız’ın önem taşıdığı ifade ediliyor. Sistemin dezavantajları arasında ise ilk sırada, bilgi mahremiyeti ve gizliliği konusu yer alıyor. Doktor ve hasta mahremiyetine bir de hastanın bilgi mahremiyeti konusu eklenince hasta hakları çerçevesinde mağduriyetler oluşabiliyor.

TTB: HEKİMLER İÇİN AVANTAJU DEZAVANTAJA ÇEVİREBİLİYOR!

E-Nabız Kişisel Sağlık Sisteminin ana kullanıcıları hekimler. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi (MK) Üyesi Dr. Adalet Çıbık E-Nabız Sistemi’nin hekimler açısından avantajlar sağladığını ancak dezavantaj da yaratabildiğini ifade etti. Aile Hekimi Dr. Çıbık, hekimin hastasının tetkik, tanı ve tedavilerini görebilmesinin, takip ve tedaviyi kolaylaştırdığını söyledi. Dr. Çıbık, hastaların sosyokültürel açıdan yetersiz olduğu ya da acil durumlarda hekimin sağlık verilerine ulaşmasının daha da önem taşıdığını vargulayarak, “Kişi, aile hekimine gerçek bilgi vermediğinde bu bilgilere ulaşmak sürecin doğru ve sağlıklı işlemesi açısından önem arz ediyor” dedi.

Devamı sitemizde...

Kaynak: Güliz Yıldız Zeren