Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği (mpox) virüsüne karşı Japonya merkezli KM Biologics tarafından geliştirilen "LC16m8 aşısını" acil kullanım listesine aldığını duyurdu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, bu kararın salgınla mücadelede kritik bir adım olduğunu vurguladı.

Aşı, özellikle salgının yaygın olduğu bölgelerde, 1 yaş üstü çocuklar için listelenen ilk aşı olarak dikkat çekiyor. Ghebreyesus, aşının, savunmasız popülasyonları korumak adına hayati bir adım olduğunu ifade etti.

Çocuklar en savunmasız grup olarak öne çıkıyor

DSÖ, son dönemde salgının merkez üssü olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, şüpheli M çiçeği vakalarının yarısının 12 yaş altındaki çocuklardan oluştuğunu açıkladı. Bu durum, çocukların salgından en çok etkilenen grup olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Ghebreyesus, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu yıl görülen şüpheli M çiçeği vakalarının toplamı 40 bini aşarken, 1200’den fazla ölüm bildirildi. Burundi ve Uganda’daki salgınlar ise hızla genişliyor."

Mpox Acil Durum Komitesi yeniden toplanıyor

Salgınla mücadeledeki son gelişmeleri değerlendirmek üzere, Ghebreyesus’un 22 Kasım Cuma günü Mpox Acil Durum Komitesini yeniden bir araya getireceği açıklandı. Bu toplantının, özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Burundi ve Uganda gibi salgından etkilenen ülkelerdeki müdahaleleri ele alacağı belirtildi.

Meteorolojiden kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı! Meteorolojiden kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı!

İlk ön yeterlilik alan aşı: MVA-BN

DSÖ, 13 Eylül’de, M çiçeği virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşının, Bavarian Nordic tarafından üretilen "MVA-BN" olduğunu açıklamıştı. Ancak Japonya’da geliştirilen LC16m8, çocuklar için kullanılabilecek ilk aşı olarak önemli bir adım attı.

M virüsü hakkında son gelişmeler

DSÖ, 2022 yılında maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) adını, ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle M çiçeği virüsü (Mpox) olarak değiştirdi. Virüs, 14 Ağustos’ta DSÖ tarafından "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan edilmişti. O tarihten bu yana virüs, birçok ülkede hızla yayılarak küresel sağlık tehdidi olmaya devam ediyor.

Kaynak: AA