Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bu hafta Genel Kurul ve komisyon gündemleri yoğun olacak. Genel Kurul’da, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yetki ve denetim kapsamını genişleten ve bazı yasal boşlukları gidermeyi amaçlayan “Bazı Kanunlar ile 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşülecek.
Teklife göre, hac ve umre hizmetleriyle ilgili işlemler ile bu hizmetler için yapılan tüm harcamalar, hac mevsimi sonunda Diyanet İşleri Başkanlığı ve gerektiğinde Cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilecek denetim ekipleri tarafından denetlenecek. Din İşleri Yüksek Kurulu ise Kur'an-ı Kerim meallerini, resen ya da talep üzerine inceleyebilecek.
Aynı teklif kapsamında, Maden Kanunu ve Türk Petrol Kanunu'na tabi ruhsat sahipleri için kayıtlı elektronik posta (KEP) adresi kullanımı zorunlu hale gelecek. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler her 3 ay için 300 bin TL’ye kadar idari para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Ayrıca MAPEG ve TENMAK’a ait tüm mal varlıkları "devlet malı" statüsünde olacak ve haczedilemeyecek.
Meclis Başkanlığı için başvuru süreci başlıyor
Mevcut TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona erecek olması nedeniyle 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi süreci başlıyor. Bu hafta, başvuru süreci kapsamında milletvekilleri adaylıklarını açıklayabilecek. AK Parti Grubu da 28 Mayıs Çarşamba günü kapalı grup toplantısı yaparak yeni Grup Başkanı ve Grup Başkanvekillerini belirleyecek.
DEM Parti'den siyasi parti turu
DEM Parti heyeti ise, PKK’nın silah bırakma ve fesih kararlarının ardından başlattığı siyasi diyalog turuna bu hafta da devam edecek. Heyetin salı günü MHP Grubu'nu ziyaret etmesi bekleniyor.
KİT Komisyonu, bu hafta Devlet Malzeme Ofisi, Milli Piyango İdaresi, Ankara Doğal Elektrik A.Ş., Karadeniz Bakır İşletmeleri A.Ş., Doğusan Boru ve Sümer Holding temsilcilerinden, 2021 ve 2022 bilanço ve hesaplara ilişkin bilgi alacak.
Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Alt Komisyon da, tavsiye kararlarının uygulanma oranlarını değerlendirmek üzere bazı kurum temsilcilerini dinleyecek.
Adalet Komisyonu ise, AK Parti tarafından sunulan Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik öngören teklifi ele alacak.
Salı ve çarşamba günleri ayrıca Meclis’teki siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek. Grup başkanvekilleri gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunacak ve basın açıklamaları yapacak.