İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zafer Levent Yıldır idaresinde toplandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hilton Oteli’nde sahip olduğu yüzde 23,5’lik hissesinin satışı meclis gündeminde tartışıldı. Geçmiş dönemlerde meclis gündemine taşınan ve kamuoyunda tartışmalara yol açan Hilton Oteli için karar verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, İzmir Enternasyonal Otelcilik A.Ş. üzerinden sahip olduğu yüzde 23,5’lik hisseden çıkması yönündeki teklif, mecliste oy çokluğuyla kabul edildi. Komisyondan gelen raporda, belediyenin uzun yıllardır otelden herhangi bir gelir elde etmediği ve şirketin güncel olarak ekonomik anlamda herhangi bir kazanç üretmediği vurgulandı.

“Kamu zararı” tartışması

Süleyman Soylu’ya suikast teşebbüsü: İki kişi yakalandı
Süleyman Soylu’ya suikast teşebbüsü: İki kişi yakalandı
İçeriği Görüntüle

AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız Hilton Oteli’ne dair kararın kamu zararına yol açacağını ifade ederek şöyle konuştu: “Yetkinin nereye gideceğini bilmiyoruz. Hiçbir çalışma yapılmayan bir ekiple gidecekse bu ağır sonuçlar doğurur. Dün teklifte bulunduk, çalışmaları tamamlayalım dedik. Bu meclis İzmir’i temsil ediyor. Oldu bitti anlayışına getirdiğiniz bu iş, yarın başka problemler doğurur. Sözleşmeye baktığınızda; 80 bin metrekare inşaat, 30.500 metrekare otel alanı, 25 bin metrekare ortak alan, 16 bin metrekare çarşı, 10 bin metrekare ofis alanı ve bin araçlık otopark yapılabileceği yazıyor. Bin araçlık bir otoparkta günlük sadece 200 TL’den bile hesaplasanız ayda yaklaşık 65 bin dolar, 30 yılda yaklaşık 25 milyon dolar gelir eder. Bu gelirin yüzde 20’si bile belediyeye verilse, 5 milyon dolar eder. Bu mesele, bir satış kararı değil; İzmir’in hakkının ve geleceğinin nasıl yönetileceğiyle ilgilidir.”

Raporu işaret etti: Belediye kastı olmadığı ortada

CHP’li meclis üyesi Candaş Yeter ise kamu zararı tartışmalarına cevap vererek “Anasözleşme, şirketlerin anayasasıdır. Anasözleşmede çağrının nasıl dağıtılacağı belirtilmiştir. Aslında, esas olarak çağrının dağıtılmaması gerektiği yazıyor. Otopark gelirlerinin tahmini ne kadar olduğuna yönelik bir hesaplama Hakan Bey tarafından yapılmıştır. 2021 yılında İçişleri Bakanlığı’nın Ön İnceleme Raporu’nda da benzer bir hesaplama yer almaktadır. Ancak mahkeme ilamına göre, belediyemiz yöneticilerinin bu konuda herhangi bir kastının olmadığı kanaatine varılmıştır. Otopark gelirleriyle ilgili çokça konuşulduğu için tekrar ifade ediyorum: Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın, kamu zararı olmadığına yönelik raporları da bulunmaktadır. Yani, kendi Teftiş Kurulu Başkanlığımızı da bu konuda göreve davet etmişiz; onlar da konuyu inceleyip ‘herhangi bir kamu zararı yoktur’ şeklinde rapor düzenlemişlerdir.

Sayıştay Başkanlığı’nın bu konuyla ilgili hazırladığı raporlar da hala sistemlerinde mevcuttur. Ancak bu raporlar, sadece ‘bulgu’ seviyesinde kalmış, sorguya dönüşmemiştir. Yani eleştiri mahiyetindedir. Eğer bir kamu zararı olsaydı, doğrudan ‘sorgu’ raporu düzenlenirdi.”

Whatsapp Image 2025 07 18 At 21.22.30

İZELMAN’a 6 ilçede 13 taşınmaz devri

Meclisin bir diğer dikkat çeken gündem maddesi, İZELMAN A.Ş’ye yapılacak taşınmaz devri oldu. Bornova, Karşıyaka, Konak, Gaziemir, Balçova ve Aliağa ilçelerinde yer alan, büyük kısmı otopark olarak kullanılan 13 taşınmaz, 13 ayrı önergeyle meclise sunuldu. Önergeler, görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edildi. Komisyon incelemesinin ardından taşınmazların devri tekrar meclise gelerek oylanacak.

İZULAŞ’a destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZULAŞ A.Ş’ye sermaye artırımı gündeme geldi. Meclise sunulan önergeye göre, şirketin olağanüstü genel kurul toplantısında alınan karar doğrultusunda toplamda 898 milyon TL’lik bir sermaye aktarımı yapılması kabul edildi.

Ayrıca ESHOT’un İZULAŞ içindeki 365 milyon TL’lik payından da 96 milyon TL’lik sermaye artışı gerçekleşti. Böylece İZULAŞ’a son kararla birlikte toplamda 994 milyon TL’yi aşan bir bütçe aktarımı sağlanmış oldu. Sermaye artırımları, Plan ve Bütçe Komisyonunda oybirliğiyle kabul edildi.

Yangın için ortak komisyon kararı

25 Haziran’da başlayan orman yangınları sonrası zarar gören taşınır ve taşınmaz malların tespiti ve tazmini amacıyla partiler üstü bir komisyon kurulmasına karar verildi. Meclise sunulan ve kabul edilen önergeyle, AKP, MHP ve CHP grup başkanvekilleri ile Başkan Tugay’dan oluşacak bir ‘ortak komisyon’ görevlendirildi.

Kaynak: Özge Uyanık