Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD önderliğindeki Batı ülkeleri tarafından yürütülen Huawei şirketini küresel pazarın dışına itme girişiminin, teknolojik bir savaşın başlangıcı olarak görülebileceğini söyledi.

Putin, şirkete karşı yürütülen kampanyanın, yaklaşmakta olan dijital çağın ilk teknoloji savaşı olarak değerlendirildiğine dikkat çekti.

Putin, teknolojik üstünlük teşebbüslerinin ciddi sonuçları olabileceği konusunda da uyardı.

Putin "Yeni bir teknolojik dalgayı tekelleştirmeye çalışmak, onun kazanımlarına erişimi engellemek, ülkeler arasındaki küresel eşitsizlik problemlerini tamamen yeni bir aşamaya taşımaktadır" ifadesini kullandı. Putin, bunun dünyada istikrarsızlığın temel kaynağı olduğunu ekledi.

Ne olmuştu?

ABD’yle Çin arasındaki ekonomik savaş, Çinli mobil teknoloji devi Huawei’yi etkilemişti. Google, ABD Başkanı Donald Trump’ın kara listeye aldığı Çinli telekomünikasyon devi Huawei’yle ortaklığını sonlandırmıştı. Bunun üzerine Huawei şirketinde çalışan Amerikalıları işten çıkardı. 

Trump yönetimi, Çin teknoloji devi Huawei’nin Amerikan üreticilerinden yazılım, yan iletkenler ve diğer parçaları satın almasını engelleyen bir yönetmelik hazırlamıştı. ABD Ticaret Bakanlığı Huawei ve 67 adet bağlı şirketin Amerikan şirketlerinden tedarik sağlamasını engellemişti. Söz konusu yönetmeliğe göre, Amerikan tedarikçi şirketler, Huawei’ye satış yapmaya devam edebilmek için özel bir onay almaları gerekiyor.