Sri Lanka medyasındaki haberlere göre, ekonomik krizle boğuşan halk başkent Kolombo'daki Başkanlık Sarayı'nı bastı. Güvenlik güçleri, başkanlık sarayına giren protestocuları dağıtmak için havaya ateş açtı.

Asya basınında yer alan haberlerde ise protestocuların zorla yerleşkeye girmesinin ardından Devlet Başkanı Rajapaksa'nın yerleşkeden ayrıldığı ve güvenliği bir yere götürüldüğü ileri sürüldü.

Kolombo'da görevlendirilen polis ve askerler, Devlet Başkanı Rajapaksa ile Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin istifasını isteyen protestoculara karşı devlet başkanlığı sarayının çevresinde yoğun güvenlik önlemleri almıştı.

Kolombo ve civarında dün yerel saatle 21.00'da uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağı, muhalif siyasetçiler ve avukatların itirazı nedeniyle sabah kaldırılmıştı.

Sri Lanka anayasasına göre, kendi rızasıyla istifa etmediği sürece bir devlet başkanının görevden alınması neredeyse imkansız.

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI BASILDI

Sri Lanka yerel basınından NewsFirst'ün haberine göre, Sri Lanka bayrağı taşıyan bazı protestocular Cumhurbaşkanlığı sarayına girdi. 

Bir sosyal medya videosunda, Cumhurbaşkanlığı Sarayı içersindeki göstericilerin Rajapaksa aleyhine sloganlar attığı görüldü. 

Sri Lanka Savunma Bakanlığı yetkilileri, Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın hafta sonu gerçekleştirmeyi planladığı miting öncesinde güvenlik nedeniyle binadan çıkarıldığını söyledi. 

EYLEMCİLER HAVUZ KEYFİ YAPTI

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basan eylemciler, saray içerisinde bulunan havuza girildiği görüldü.

TARİHİN EN BÜYÜK EKONOMİK KRİZİ

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Sri Lanka Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs'ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

"CUMHURBAŞKANI ESKİ ABD GEMİSİYLE KAÇTI" İDDİASI

Sri Lanka Cumhurbaşkanı Rajapaksa'nın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı basıldıktan sonra gemi ile ülkesini terk ettiği iddia edildi.

sarayınau halk tarafından basılan Sri Lanka Cumhurbaşkanı Rajapaksa'nın özel eşyaları Kolombo limanında demirli savaş gemisine taşınıyor, Başkanın bu gemi ile kaçmaya çalıştığı bildirildi.

SLNS - GAJABAHU isimli gemi Sri Lanka Donanması'na katılmadan önce USCGC Sherman ismiyle ABD'ye aitti.