EKONOMİST, yazar ve dünyanın en etkili fütürist kadınlarından biri olarak gösterilen Ufuk Tarhan, dijital çağın yeni bir devir başlangıcı olduğunu vurgulayarak, uyum sağlamayanların masadan kalkacağını söyledi. Tarhan, yeni çağın olumlu ve olumsuz yönleri ile kabul edilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: "Dijital Çağ, bilginin işlenmesi ve erişilmesi açısından tarihte yeni bir evre. Dijital teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte bilgiye erişim ve bilginin analizi hiç olmadığı kadar kolaylaştı ve hızlandı. Bu durum iş ve sosyal yaşamda önemli değişikliklere yol açtı. Örneğin, bilgi ve iletişim teknolojileri, küresel iş birliğini ve veri paylaşımını kolaylaştırırken, sağlık, uzay, ulaşım, tarım, üretim, finans, eğlence, iletişim, eğitim, gibi temel sektörlerde müthiş atılımlar yapılmasının yolunu açtı.Ve tabii ki aynı zamanda yeni ekonomik ve toplumsal sorunları; güvenlik ve güvenilirlik endişelerini de beraberinde getirdi. Ruh ve beden sağlığı sorunlarının, yetkinlik-gelişim ihtiyaçlarının ve psikolojik uyarlanma problemlerinin de tetikleyicisi oldu. Dijital Çağ olumluolumsuz yönleriyle kesinlikle yepyeni bir çağın başlangıcı olarak görülmelidir.”  

gelecek ‘yapay zeka’nın

Dijital dünyanın sürekli ve hızlı bir değişim içinde olacağına işaret eden Tarhan, "İnternetin daha geniş kitlelere ulaşması, hızlanması, bant genişliklerinin artması, kuantum bilgisayarların ticarileşmesi, uzayda yapılacak keşifler, veri bilimi ve analitiğinin önem kazanması, yenilenebilir enerjinin, otomasyonun ve robot teknolojisinin daha yaygın hale gelmesi, Web 3.0, blockchain, kripto varlıklar, NFT gibi yeni sistemler ve eğilimlerin yayılımı, yakın gelecekte uygulama aşamasına geçecek gibi görünüyor. Ayrıca, yapay zekâ ve makine öğrenmesi, geniş veri setlerinin işlenmesi ve analiz edilmesinde önemli bir rol oynamaya devam edecek" dedi.

Sürdürülebilir kentler teknolojisi doğadan ilham alacak Sürdürülebilir kentler teknolojisi doğadan ilham alacak

T-İnsan olmak...

Dijital teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte, dijital becerilere olan talebin arttığını ifade eden Ufuk Tarhan, dijital becerileri eksik olanlar için iş bulma ve kariyer sürekliliğinin sınırlı olabileceğini hatırlattı. Tarhan, “Gençlerin gelecek farkındalıklarını ve kabiliyetlerini artırıp T-İnsan’laşmaları gerekiyor. Bunlar da ne? derseniz; T-İnsan ve Yarının İşini Yarına Bırakma kitaplarımda yazıyor. Hararetle okunmalarını öneriyorum” diye konuştu. Dijital dünyada var olmayan firmaların rekabetçi kalma fırsatını kaybedeceğini belirten fütürist Tarhan, "Biraz acı ve keskin bir söylem olacak ama aslında, dijital transformasyon seçilebilir bir durum. Tercihlere bağlı bir opsiyon değildir, mecburiyettir ve dijitalleşemeyenler masadan kalkmak zorunda kalırlar…" dedi.

Önce Okullar Dijitalleşmeli

Okulların dijitalleşmesinin önemini vurgulayan Tarhan, en küçük sınıflardan itibaren sisteme entegre olunması gerektiğini şöyle anlattı: “Okulların dijitalleşmesi, eğitim sisteminin ve eğitenlerin dijital adaptasyonunun gerçekleşmesi gerek. Çünkü dijitalleşme okutularak kazandırılabilecek statik bir beceri değildir. Deneyimleyerek, dijital etkileşimlerden öğrenerek, sürekli geliştirilmesi gereken ve insanların da sistemlerin de DNA’sına işlemesi gereken bir temel unsurdur. Dijital beceriler, 21. yüzyılda öğrencilere kritik düşünme, problem çözme ve iletişim becerileri gibi temel yetkinlikler kazandırmanın yanı sıra onları gelecekteki işgücü için de hazırlar. Ayrıca dijital okuryazarlık, gençlerin dijital teknolojilerin faydalarını anlamalarını ve potansiyel risklerinden korunmalarını sağlar. Bu nedenle, dijital becerilerin ve dijital okuryazarlığın eğitim sistemine en gelişmiş şekilde entegre edilmesi hayati öneme sahiptir."

SÜRDÜREBİLİR KAPİTALİZMİN KÖPRÜSÜ: METAVERSE

Son olarak metaverse evrenine de değinen Tarhan, "Metaverse, potansiyel olarak dijital deneyimlerin sınırlarını genişletip fiziksel üretim ve tüketimin azalmasına, yeni iş kollarının, iş modellerinin gelişmesine yol açacağı için daha sürdürülebilir bir dünyaya geçişin en önemli adımı olabilir. Bir anlamda metaverse, 'Sürdürülebilir Kapitalizmin' köprüsü olma işlevini üstlenebilir. Ancak aynı zamanda yeni güvenlik, gizlilik ve etik sorunları da beraberinde getirebilir. Metaverse geçişini insanlığın gelişimi için çok önemli bir sıçrama tahtası, olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Henüz teknolojik alt yapı tam anlamı ile metaverse deneyimlerinin başlamasına izin vermiyor ama 10-15 yıl içinde bu kısıtların aşılmasını ve biraz metaverse’de biraz gerçek dünyada yaşama geçeceğimizi çok rahatlıkla ön görebiliyorum” diye konuştu.

Siber Güvenlik İhlallerine Dikkat!

Fütüristler Derneği Başkan Yardımcısı, Fütürist Akademi Başkanı, Institute For The Future Mezunu Kamil Kazım Sarı ise hızlandırılmış dijitalleşmenin işletmeleri ve bireyleri siber saldırılara açık hale getirdiğini söylüyor. Dijital kanalların sadece alışveriş için kullanılmadığını; tüketicilerin spordan sağlıklı yaşam uygulamalarına, eğlenceden görüntülü sohbetlere kadar her alanda kullandığını anlatan Sarı, “Tıbbi konsültasyonlar, eğitim, hukuk, bankacılık ve muhasebe hizmetleri dahil olmak üzere geleneksel yüz yüze iş hizmetleri çevrimiçi olarak artan bir hızla değişiyor. Daha fazla çevrimiçi oyun oynanıyor. Buna karşılık, araştırmalar, işletmelerin neredeyse yarısının (yüzde 46) son 12 ay içinde siber güvenlik ihlalleri ya da saldırıları yaşadığını gösteriyor. İhlaller ya da saldırılar arasında, kimlik avı saldırıları, kötü amaçlı yazılımlar ve fidye yazılımları gözlemlenmekte” dedi.

Kaynak: Gökdeniz Engin