Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, klima, kombi ve petek  bakım ücretlerinde de ciddi artışlar yaşandı. İzmir'de yetkili servislerin verdiği bilgide; kombi bakım ücretleri 630 TL ile 650 TL arasında değişirken, kombinin yanında petek bakımı da yapıldığında bu fiyat 2 bin TL ve üzerine çıkıyor. Merkezi ısıtma diğer ismiyle merkezi sistem olan apartmanlarda ise 4 petekli bir dairenin petek bakımının fiyatı 700 TL'ye çıktı. İzmir'de klima bakım ücretleri ise iç-dış temizlik 700 TL'den başladığı öğrenildi. Doğalgaz ve elektrik faturalarındaki artışın yanına bakım ücretlerindeki artışlar da eklenince 'vatandaş bu kışı battaniye altında geçirecek' eleştirileri yapılmaya başlandı.

KÖMÜR FİYATLARI DA ARTTI

İzmir'de kömür fiyatlarında da artış yaşandı. İzmir'de kömür fiyatlarının 1 tonu 5 bin 800 TL'den satılırken, 1 ton tahtanın fiyatı ise 5 bin 200 TL'ye çıktı. Kış boyunca en az 2 ton kömür harcandığı düşünüldüğünde kömür sobası kullanan vatandaşın kışın ısınabilmek için yaklaşık olarak 17 bin TL'yi gözden çıkarması gerekiyor.

'DOĞALGAZ LÜKSGAZ OLDU'

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz da konu ile alakalı yazılı bir açıklama yaptı. Karakoz,  “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiği 2018 yılında 1 m3 doğalgaza 1 lira 45 kuruş ödeyen vatandaşımız şayet başka zam gelmezse bu yıl 4 lira 63 kuruş ödeyecek. Artış yüzde 223 oldu. Anlaşılan o ki doğalgaz doğal olmaktan çıktı ve artık lüksgaz oldu" diye konuştu.

Evrim bey

Karakoz, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiğinde 1 ton odun ortalama 550 liraydı bugün yüzde 681 artışla 4 bin 300 lira oldu. Aynı şekilde 900 lira olan 1 ton kömür, yüzde 844’lük artışla bugün 8 bin 550 lira oldu. Ev tipi kovalı kömür sobası 2018 yılında ortalama 450 liraydı bugün yüzde 622 artarak 3 bin 250 lira olmuş durumdadır. En düşük emekli maaşı, asgari ücret ve bu kalemlerin fiyatları ortadayken vatandaş ne kombi yakabilir ne de soba kurabilir. Yapacağı tek iş battaniye altında ısınmaya çalışmak olacaktır” dedi.

Türk-İş araştırması: Açlık sınırı asgari ücretin üzerinde! Türk-İş araştırması: Açlık sınırı asgari ücretin üzerinde!

'SERVİSİN YETKİLİ OLUP OLMADIĞI KONTROL EDİLMELİ'

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Arslan Çağlayan Gürel ise "Bakım yaptırmak zorunlu değil ancak bakımın avantajları var. Lakin bakımlar mutlaka yetkili servise yaptırması gerekiyor. Bu konuda Ticaret Bakanlığı'nın 'servis.gov.tr' isminde bir yetkili servisi var. Buradan servisi kontrol edebiliyorsunuz. Yine üretici firmaların web sitelerinden yetkili olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Korsan dediğimiz servisler sahada çok fazla var. Düşük maliyete yapıyorlar ama kombinin içinden malzeme çalabiliyor, yanlış müdahalede bulunup cihazın performanssız çalışmasına neden olmabiliyorlar. Ucuz diye yetkisiz olan yere gitmemeli" diye konuştu.

'CİHAZ PERFORMANSLI ÇALIŞIRSA FİYATI GERİ ALABİLİRSİNİZ'

Bakımı iki başlıkta ele alınabileceğini söyleyen Gürel, "Cihazın performanslı yanması ve güvenli olması. Bunlar önem arz eden durumlar. İşçilik maliyetleri arttı. Hatta hala istenilen seviyelerde değil. Bu arkadaşlar hem teknik altyapıya sahip, hem de servisler tarafından yetiştirilmiş elemanlar. İster istemez bir maliyet var ve bu tüketiciye bakım maliyeti olarak yansıyor. Bakımla ilgili kampanyalar da yapılıyor. Performansı bakımla iyi bir noktaya taşıdığınız zaman siz verdiğiniz paranın kat kat geri alıyor gibi gözükebilirsiniz." diye söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ