Avrupa Birliği'nde 28 Aralık 2024 tarihinden itibaren, tüm cep telefonları, tabletler ve kameralar için standart USB Type-C şarj kablosu kullanılması kararı alınmıştı. Bu kararın ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasını öngören bir taslak hazırladı.

BTK'nın Hamlesi

Taslak, mobil telefonlar, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar, mikrofonlu kulaklıklar, taşınabilir video oyun konsolları, taşınabilir hoparlörler, e-Kitap okuyucular, klavyeler, fare (mouse) cihazları, taşınabilir navigasyon sistemleri, kulak içi kulaklıklar ve dizüstü bilgisayarlar gibi çeşitli elektronik cihazların USB Type-C'ye uyumlu olmasını öngörüyor.

Düzenlemeler ve Uyum

Türkiye gazetesinin bildirdiğine göre, bu telsiz ekipmanları belirlenen şarj etme özelliklerine uygun şekilde üretilecek ve üretilen şarj cihazları, diğer aksesuarlarla uyumlu olacak.

Universal Music Group ve TikTok telif hakları anlaşmazlığını çözdü! Universal Music Group ve TikTok telif hakları anlaşmazlığını çözdü!

Taslak ayrıca, belirli kategorilere ait telsiz ekipmanlarının şarj cihazı olmadan da piyasaya sürülmesini düzenliyor. İktisadi işletmeciler, ekipmanlarını bir şarj cihazıyla birlikte piyasaya sürdüklerinde, tüketicilere ve diğer son kullanıcılara aynı ekipmanı şarj cihazı olmadan da alma imkanı sunabilecekler.

Uygulama Süreci

Yönetmelik hükümleri, telefonlar, tabletler ve dijital kameralar gibi ürünler için 28 Aralık 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Ancak yönetmelik hükümleri, sadece dizüstü bilgisayarlar için 28 Nisan 2026 tarihinden itibaren uygulanacak.

Çevre ve Tasarruf

Avrupa Birliği ülkelerinde yılda yaklaşık 2,4 milyar euro harcanan harici şarj cihazları, kullanılmayan cihazlar nedeniyle yılda yaklaşık 11 bin ton elektronik atık oluşturuyor. Ortak şarj cihazlarının kullanımıyla bu atık miktarının yaklaşık 1.000 ton azalması bekleniyor. Ayrıca, tüketicilerin şarj cihazlarına ödediği miktar 250 milyon euroyu buluyor.

Türkiye'de ise yılda yaklaşık 15 milyon cep telefonu satılıyor ve ortak şarj kullanımıyla potansiyel olarak 1,5 milyon adet atık şarj cihazı üretiminin azalması bekleniyor. Bu durumda, üretimin yılda yaklaşık 7,5 milyon adetle azalması ve 1 milyar 125 milyon lira tasarruf sağlanması öngörülüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ