İEÜ Psikoloji Bölümü öğrencileri Esra Ablak, Deniz Öztürk, Büşra Bektaş ve Öykü Demirhan ile Yazılım Mühendisliği öğrencisi İnan Evin'in oluşturduğu 'DysApp' adlı uygulama, dislektik çocukların okuma yazma hızlarını arttıracak, hata oranlarını da en aza indirecek. Girişimci gençler, mobil platformlarda uygulanacak projeleriyle disleksi hastalarının yaşadığı zorlukları aşamalarını oyunla sağlayacak. Uygulama, TÜSİAD'ın Bu Gençlikte İş Var! Yarışması'nda da gençlere üçüncülük getirdi.

Projeleri hakkında bilgi veren Esra Ablak, kendisinin de disleksi olduğunu belirterek, "Disleksi zihinsel gelişim devam ettiği halde okuma yazma, aritmetik, dinleme, konuşma ve diğer akademik alanlarda görülen öğrenme güçlüklerinden biridir. İlkokul çağlarında çocuklarda görülen öğrenme problemlerinin yüzde 80'i disleksi kökenli. Tanı konmakta geç kalınırsa bu çocuklarda yaşıtlarıyla aralarında gelişimsel olarak 3 yaşa kadar gerilik gözlemlenebiliyor. Dislektik çocuklar akademik alanlarda yaşadıkları problemler nedeniyle potansiyellerini ortaya koyamıyor. Bizde gelecek iyi nesiller ve ülkemiz için bu potansiyelleri ortaya çıkartmak istedik" dedi.

'ÇOCUĞUN GELİŞİMSEL DE TAKİBİ DE YAPILACAK'

DysApp'ın alanında uzman kişilerce geliştirilmiş egzersizleri oyunlaştıran bir mobil uygulama olduğunu kaydeden Ablak, "Uygulamada, oyunlar dislektik çocukların odaklanma problemlerini çözmek için 3 boyutlu grafiklerle tasarlandı. Aynı zamanda uyarım destekleriyle de çocukların odaklanma süreleri arttırılıyor. Oyun içinde yönerge takipleri ve cevaba göre değişen olumlu veya cesaretlendirici geribildirimler de bulunuyor. Oyun Easy Reading Font'u kullanılarak tasarlandı. Web raporlama sistemiyle de çocuğun gelişimsel takibi istenirse aileyle veya bir uzmanla paylaşılacak" diye konuştu. Ablak, Türkiye Disleksi Vakfı'nın da desteğini aldıklarını, projelerini kullanabilir bir platforma dönüştürmek için çalıştıklarını söyledi. (DHA)

Kaynak: dha