Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'in Kasım 2022 tarihli soru önergesine yanıt verdi ve Ocak 2023 itibarıyla Türkiye'de basın kartı olan gazeteci sayısının 17 bin 618 olduğunu açıkladı. Ancak Sertel'in basın kartı iptal edilen gazeteci sayısı ve İletişim Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı'nda kaç kişinin basın kartı olduğuna ilişkin soruları cevapsız kaldı.

Sertel konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 11 ayrı soru sorduğunu ancak sadece bir sorusuna yanıt aldığını belirterek, darbe girişiminden sonra basın kartı iptal edilen gazeteci sayısını ve FETÖ ile iltisaklı olduğu için basın kartı iptal edilen gazeteci sayısını sorduğunu fakat yanıt alamadığını ifade etti. Ayrıca FETÖ ile iltisaklı olduğu için basın kartı iptal edilenlerin isim ve kurum listelerini paylaşılması gerektiğini ve İletişim Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı'nda kaç kişinin basın kartı olduğunu sormuş ancak bu sorulara da yanıt alamamıştı. Sertel, sadece Türkiye'deki basın kartlı gazeteci sayısının 17 bin 618 olduğuna dair yanıt aldığını belirtti.

Sertel ayrıca, iktidarın başta kendilerine uygun olan sorulara yanıt verirken, diğer "can sıkıcı" soruları ise görmezden geldiğini ifade etti. Milletvekillerinin Anayasa'dan aldığı soru önergesi hakkının iktidar tarafından bilinçli bir şekilde engellendiğini savunan Sertel, kamuoyunu aydınlatmak adına 11 ayrı soru sorduğunu ancak sadece bir tanesine cevap alabildiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığında peynir ekmek gibi dağıtılıyor

Sertel, şunları söyledi:

“Basın kartı sayısına ve iptallere ilişkin bilgilerin şeffaf olarak İletişim Başkanlığı’nın sitesinde yayınlanması gerekirken, FETÖ nedeniyle hangi gazetecilerin basın kartının iptal edildiği ve hangilerine geri iade edildiği açıklanması gerekirken bizlerin Anayasal hakkı da görmezden geliniyor ve önergelerimize ya hiç yanıt verilmiyor ya da üstünkörü yanıtlarla geçiştiriliyor. Bu düzen değişecek. Yıllarını gazeteciliğe vermiş çok sayıda ismin basın kartı başvurusu gerekçesiz bekletilirken, İletişim Başkanlığı’nda yeni işe başlayanların dahi basın kartı aldığı iddiaları var. Cumhurbaşkanlığı’nda kaç kişinin basın kartı olduğu bilinmiyor. Tüm milli, manevi değerlerimizi yıpratan, tüm kurumların içini boşaltıp liyakatı rafa kaldıran bu iktidar ne yazık ki basın kartını da işlevsiz hale getirdi. Belirli şartlar altında ve gerçekten gazetecilik yapanlara verilmesi gereken basın kartını İletişim Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığında peynir ekmek gibi dağıtır oldu. Az kaldı. Basın kartı yeniden hak ettiği değere ve olması gereken renge kavuşacak.”

Editör: Kazim Bozkurt