Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne ilişkin değişiklikler, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme ile tüketicilerin mal ve hizmet alımlarına yönelik ödemelerinde banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılması gereken zorunlu tutar, 7 bin liradan 30 bin liraya yükseltildi.

Tebliğde örnek tutarlarda da düzenlemeler yapıldı

Yayımlanan tebliğ kapsamında, tüketicilerin ödeme işlemlerine ilişkin örneklerde yer alan tutarlar da güncellendi. Böylece farklı sektörlerdeki mal ve hizmet alımları için geçerli olan ödeme limitleri, yeni düzenlemeler doğrultusunda artırılmış oldu.

Yabancılar için belgelerde değişiklik

Tebliğde, yabancılar ve Türkiye’de ikameti bulunmayan gerçek kişilerle yapılan tahsilat ve ödemeler için de önemli değişikliklere gidildi. Artık bu kişilerle yapılan işlemlerde düzenlenecek faturaların ekine pasaport suretinin konulması gerekmeyecek. Ancak, faturada pasaport numarasının belirtilmesi zorunluluğu devam edecek.

DİSK asgari ücrette taleplerini sıraladı! DİSK asgari ücrette taleplerini sıraladı!

Finansal kurumlar aracılığı şartı gevşetildi

Belgeleme zorunluluğu kapsamında yapılan değişiklikler arasında, tahsil edilen tutarların aracı finansal kurumlara yatırılması süresi de esnetildi. Önceden tahsilatın, işlemi takip eden ilk iş günü sonuna kadar finansal kurumlara yatırılması zorunlu tutuluyordu. Yeni düzenleme ile bu şart kaldırıldı.

Tüketiciler ve işletmeler için etkileri

Bu değişiklikler, özellikle mal ve hizmet alım-satımında finansal işlemlerin daha esnek ve hızlı bir şekilde yapılmasını hedefliyor. Ayrıca, belge düzenlemelerinde yapılan güncellemeler, hem yerel hem de yabancı tüketiciler için işlem kolaylığı sağlamayı amaçlıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ