10 yıl önce yaşadığımız olayları anımsayan var mı içimizde?

* Kürtçe yayın yapan TRT 6 yayın hayatına başladı.

* Ergenekon soruşturması kapsamında eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, emekli Kurmay Albay İlyas Çınar, eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel, Özel Kuvvetler'den emekli Albay Mustafa Levent Göktaş, Prof. Dr. Yalçın Küçük ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanı İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu kişiler gözaltına alındı. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun evinde de arama yapıldı.

* Merkez Bankası Durmuş Yılmaz, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2009 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,8 olmak üzere, yüzde 5,4 ile yüzde 8,2 aralığında gerçekleşmesinin beklendiğini bildirdi.

* Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Hareket Daire Başkanı Behçet Oktay intihar etti.

* Başbakan Erdoğan, hükümetin küresel mali kriz için önlemleri kapsamında konut, otomotiv ve beyaz eşyada KDV ve ÖTV indirimleri öngören 4. Önlemler Paketi'ni Eskişehir'de açıkladı.

* Muhsin Yazıcıoğlu ile beraberindeki 5 kişiyi Kahramanmaraş'tan Yozgat'a götürürken düşen helikopterin enkazı Kahramanmaraş'ın Döngel Köyü Şahin Kayası mevkinde bulundu.

* Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural görevinden alındı.

* Başbakan Erdoğan, kabinede yapılacak değişiklikle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü.

* Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, Uygur Türklerine uygulanan şiddet olayları, yurdun çeşitli yerlerinde protesto edildi.

* Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Hakkındaki Kararname Taslağının imzalandığını, toplam 1332 hakim ve Cumhuriyet savcısının atama kararnamesinin imzalandığını bildirdi.

* DP ve ANAVATAN arasındaki birleşmenin DP çatısı altında olması ve genel başkanlığı Hüsamettin Cindoruk'un üstlenmesi kararlaştırıldı.

* Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nda teslim olan ve ardından serbest bırakılan 34 kişi DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile Habur Sınır Kapısı'ndan ayrıldı.

* Yüksek Hızlı Tren'in bazı vagonları Eskişehir yakınlarında raydan çıktı.

* Mecliste ''Demokratik açılım'' görüşmeleri sırasında izleyici locasında otururken bayrak açarak bağırmaya başlaması üzerine polis tarafından engellenerek dışarı çıkarılan Şehit Anneleri Derneği Başkanı Pakize Akbaba, gözaltına alındı.

* Anayasa Mahkemesi heyeti, DTP'nin kapatılması istemiyle açılan davayı görüşmeye başladı. Mahkeme DTP'nin oy birliğiyle kapatılmasına karar verdi. Yüksek mahkeme, Genel Başkan Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un da aralarında bulunduğu 37 kişiye, gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımından itibaren 5 yıl siyasi yasak getirdi. Karara göre, partinin tüzel kişiliği karar tarihinde, Türk ve Tuğluk'un milletvekilliği de gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımı tarihinde sona erdi.

* Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısındaki konuşmasında, kendisine yönelik sözleri nedeniyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli aleyhine 50 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.

* Emniyet Genel Müdürlüğü, 26-30 Kasım arasındaki Kurban Bayramı tatili süresince meydana gelen trafik kazalarında, 81 kişinin öldüğünü, 2 bin 978 kişinin yaralandığını bildirdi.

***

Mustafa Kemal Atatürk, “Bağımsızlık benim karakterimdir” derken ne demek istemiş anlayabildik mi?

On yılda bir başa dönmemek için...