Diyarbakır'da yaşayan 23 yaşındaki Merve Ay, 8 yaşındayken sol ayak topuğundaki damarsal tümörle karşılaştı ve tam 12 yıl süren bir mücadeleye girişti. Defalarca ameliyat geçti, hastalığı ve zorluklara rağmen acil tıp teknikerliği eğitimini kazandı. Ay, sol bacağını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı, ancak "yüzyılın kalp cerrahları" arasında gösterilen Ordinaryus Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos, Merve'nin bacağını kesmeden sağlığına kavuşturdu.

Damar Tümörü ile Tanışma ve 12 Yıllık Mücadele

Diyarbakırlı Merve Ay, 8 yaşında damarsal tümör teşhisi konulan nadir bir durumla karşılaştı. Bu tür tümörler genellikle beyin veya omurilikte görülse de, Merve'nin durumu sol ayak topuğunda ortaya çıktı. 6 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olan Merve, üç kez ameliyat olmasına rağmen hastalıkla tekrar karşılaştı.

Zorluklarla Dolu Eğitim Yılları

Ameliyatlar sonucunda sol ayağında sakatlık kalan Merve, hastalığına rağmen okumak istedi. Ancak kız çocuklarının zorla evlendirildiği bir ortamda, her türlü zorluğa rağmen üniversiteye kazandı. Tek dileği, paramedik olarak çalışarak benzer acılar çeken hastalara yardım etmekti. Ancak birinci sınıfa başladığında artık yürüyemez hale gelmişti.

Yüzyılın Kalp Cerrahları Arasında Gösterilen Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos

Dört farklı şehirde onlarca doktora giden Merve, tüm doktorlardan bacağının kesilmesi gerektiği yanıtını alarak dolaştı. Ancak Rum asıllı Türk cerrah Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos'a ulaşması, hayatının dönüm noktası oldu. Kalangos, Merve'nin bacağını kesmeden tedavi edebileceğini söyledi. Ancak ailesinin masrafları karşılamakta zorlandığı bir dönemde, Almanya merkezli Help Dünya Vakfı ve Kalangos Vakfı devreye girdi ve gerekli maddi desteği sağladı.

Kalp Cerrahisinin Ardındaki Mucize

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen ameliyat, Kalangos'un liderliğinde, ortopedi ve plastik cerrahi ekiplerinin katılımıyla gerçekleşti. Merve'nin bacağındaki damarsal kitle tamamen çıkarıldı, ortopedik cerrahlar gerekli kemik düzeltmelerini yaptı ve plastik cerrahlar sinir nakli ameliyatı gerçekleştirdi.

Profesör bile şaşkın

Prof. Dr. Kalangos, Merve'nin durumunun kendisini bile şaşırttığını belirtti. Ayak topuğunda görülen damarsal tümörün çok nadir olduğunu ve literatürde böyle bir vakayla karşılaşmadığını ifade etti. Kalangos, Merve'nin yaşadığı acının ve mücadelenin kendisini duygulandırdığını ve 36 yıllık cerrahlık kariyerinde ilk defa böyle bir durumu gördüğünü belirtti.

Kaynak: DHA