Her şeyi güzel şu Ege’nin ama, yemekleri bir başka. Hele hele Aydın yöresinin havasından mı, suyundan mı, yoksa  elinin lezzetinden mi bilmiyorum ama, Aydın’ın yemeklerine doyum olmuyor.

Aydın’ın mütevazi insanı yörenin lezzetleri öne çıkartmamış nedense? Belki onlara normal geldiği için, belki de alçak gönüllülüklerinden. Aydın’da bir Gastronomi şenliği yapma fikri gündeme gelince ve bizden de yardım istenince, koşa koşa gittik Aydın’a.

Aydın Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay çalışkan bir başkan. Sürekli olarak neler yapabilirim, ne tür yeni hizmetlerle halka, özellikle gençlere ve kadınlara katkıda bulunabilirim diye uğraşıp duruyor. Bu Gastronomi Festivali de böyle bir düşüncenin ürünü zaten.

Defalarca bir araya gelerek, festivalin ana çizgilerini, iskeletini oluşturduk. Nedim Atilla ve ben, başkanın ve belediye çalışanlarının samimi ve yapıcı davranışları ile çok hızlı yol aldık. Yaptığımızı çokça toplantılar sonunda bakın nasıl bir program çıktı.

FESTİVAL BAŞLIYOR

1. Efeler Gastronomi Festivali 25 Mart Cuma günü saat 14:00 de başlıyor. Festival açılışa gelenleri, eski bakanlarımızdan Prof. Dr. Suat Çağlayan’ın “Mitolojiden Günümüze Zeytin Ağacı” adlı fotoğraf sergisi ile karşılayacak. Üç gün boyunca sergilenecek zeytin ağacı fotoğrafları Suat Çağlayan’ın yıllar boyu özenle, büyük araştırma sonucu bulup çıkarttığı ağaçların çektiği fotoğraflardan oluşuyor.

Ülkemizin sahip olduğu zeytin ağaçlarının ciddi bir bölümü Aydın’da bulunuyor. Boşuna dememişler, “Aydın’ın dağlarından yağ, ovalarından bal akar” diye. Yağ yaşam iksiri zeytinyağı, bal da dünyanın en iyisi ballı incirlerimiz. Ölümsüz ağacın da, bilge ağacında kendini en iyi hissettiği yer Aydın.

ÖLÜMSÜZ AĞACIN YAĞI

Neden hemen zeytin yağından bahsettik. Çünkü Aydın Ticaret Borsası, Zeytinyağı Tadım Paneli uzmanları üç gün boyunca zeytinyağı eğitimi verecekler. Hangi zeytinyağı ilaç gibi, hangisi yemekte kullanılır, zeytinyağının en iyi hali ile tüketmek nasıl olur? Polifenoller, taze zeytinyağı, bayat zeytinyağı birbirinden nasıl ayrılır? Daha pek çok bilmemiz gereken bilgi, doğru bilinen yanlışlar. Meraklılarına duyurulur.

Dedik ya, Aydın zeytinyağı memleketi. Bu nedenle arka arkaya bir söyleşi, bir panelde yine zeytinyağı konuşulacak. Ziraat Mühendisleri Odası'ndan Aslı Bozkurt Biçer söyleşide “Zeytinyağındaki Yeni Trendler”i anlatacak. Nedim Atilla’nın moderatörlüğündeki “Batı Anadolu’da Zeytinyağı Kültürü” konulu panelde, Cenk Atay, Gürsel Tonbul ve Dursun Ertürk konuşmacı olacaklar.

Zannetmeyin ki gün boyu konuşma dinleyeceksiniz. Aydın Profesyonel Aşçılar Derneği’nin saat 16:00 daki Mutfak Atölyesinde Aydın yemeklerinin yapılışını izleyeceksiniz. Hem arkeolog, hem de gıda mühendisi olan Doç. Dr. Ahmet Uhri “Uygarlık Yaratan Bitki Zeytinyağı” başlığı altında ilginç bilgiler aktaracak.

YEMEK YARIŞMASI

Gastronomi festivali olur da yemek yarışması olmaz mı? Var tabi, hem de üç gün arka arkaya. Birinci gün Enginar yemekleri ve zeytinyağlılar kıyasıya yarışacak. Kendine güvenen Aydınlılar da ne çokmuş. Rekor sayıda başvuru oldu yemek yarışmasına. Sanıyorsunuz ki sadece kadınlar. Efendim çok yanılıyorsunuz. “Benim mutfağım iyidir.” diyen ne kadar çok erkek varmış Aydın’da…

Aydın’ın merkezinde Pınarbaşı Mesire Alanı'nda 25-26-27 Mart tarihlerinde yapılacak olan festival, ziyaretçiler için tam bir şölen havasında geçecek. Alana kurulacak stantlarda başta kadın eli değen lezzetler olmak üzere bir ziyafet senfonisi yaşanacak.

Bir ürünü üretmek başka, onu değerinde satmak, hatta daha da ileri gidip marka yapmak başka bir şey. İkinci günde “Gıda Sektöründe Nasıl Marka Olunur?” konulu söyleşinin moderatörü Slow Food Türkiye kurucu lideri Nedim Atilla. Konuşmacı ise Olivoyage’ın kurucusu Oya Zingal. Konusunda ilerlemek, ürününü, firmasını marka yapmak için çok önemli bir fırtsat.

GASTRONOMİ ŞEHRİ OLMAK

Ülkemizin hemen her yöresinin ilginç lezzetleri, tatları var. Hem de on bin yılın birikimi olan lezzetler. Peki turizm ülkesi olmakla övünen ülkemiz, bu yeme içme değerlerini yeterince ön plana çıkartabiliyor mu? Her şehir bölgesine has lezzetleri yeterince tanıtıp, bir gastronomi destinasyonu olabiliyor mu acaba? Programın burasında bendeniz Ege Gastronomi Turizmi Derneği başkanı Serdar Çelenk söyleşinin moderatörlüğünü yaparken, Mutfak Dostları Derneği başkanı Zeynep Kakınç da bize konunun inceliklerini anlatacak.

HAZER AMANİ SAHNEDE

Pandemi hepimizi evlere kapatıp aşçı yaparken, televizyondaki yeme içme programları da reyting rekorları kırdı. İşte bu programlarda ilginç şefler tanıdık, tanıyoruz. Onların en ünlülerinden biri de Hazer Amani. Masterchef Türkiye programı ile 2017 yılında parlayan Hazer Amani kısa zamanda kitlelerin sevdiği bir şef oldu. Hazer şef bakalım bizi hangi lezzetlerle tanıştıracak?

Yemek güzel de, sağlıklı yemekler yiyerek sağlıklı bir şekilde yaş almak çok daha güzel. İşte programın bu bölümünde, ünlü tiyatrocular Haldun Dormen ve Mustafa Alabora, Banu Zeytinoğlu’nun moderatörlüğünde “Sağlıklı Uzun Yaşam”ın sırları üzerine konuşacaklar.

İlk günkü yemek yarışmasında zeytinyağlılar yarışırken, ikinci günde ise Aydın yöresinin et yemeklerinin kapışmasına şahit olacağız. Ünlülerden oluşan jüri için bu lezzetler arasından birinciyi seçmek çok kolay olmayacak eminim.

O kadar yiyip içtikten sonra biraz da hareket etmek şart değil mi? İşte o hareket herkese açık zumba aktivitesi ile gelecek. Kadın erkek, çoluk çocuk profesyonellerin önderliğinde, çimlerin üzerinde zumbaya davetlisiniz. Müzik eşliğinde coşarak, yediklerimizi eritiyoruz ve yarınki programa zinde ve dinlenmiş olarak katılıyoruz.

Pazar günü Efeler Gastronomi Festivali'nin son günü. Özellikle çalışanlar için bugün festivale katılmak, ikramlardan tatmak, bilgilenmek ve eğlenmek için mükemmel bir gün olacak. Stantlar yine çeşit çeşit ürünlerle sizleri bekliyor olacak.

ENGİNARIN MEMBAĞI

Enginar en çok nerede yetişir dersiniz? Çeşme Yarımadası’nda? Yanıldınız, Aydın’ın Efeler Belediyesi sınırları içinde. Hayatımızda çok var böyle doğru bilinen yanlışlar. Kestane de öyle değil mi? Bursa’nın olduğunu düşündüğümüz kestaneden yapılan kestane şekerlerinin malzemesi Aydın’dan gidiyor. İşte bu konuda daha fazla bilgi saat 11:00 deki söyleşide. Genç kadın girişimci, enginar üreticisi Dilayda Bilge ve Adnan Menderes Üniversitesi Didim MYO Aşçılık Bölümü'nden Mehmet Taş bu konuyu konuşacaklar. Bu konuşmanın arkasından da aynı okulun öğrenciler öğretmenleri eşliğinde hünerlerini sergileyecekler.

Dedik ya, bu festival sadece göze, mideye değil, aklımıza da hitap edecek. Öğreneceğiz, bilgileneceğiz. Sorsam mesela, Slow Food veya Citta Slow nedir diye, eminim çok fazla bilen olmaz. Belki şöyle bir kulağına çalınmış olabilir ama, derinini bilemeyebiliriz. Halbuki bizim için, çocuklarımızın, ülkemizin geleceği için çok, ama çok önemli bir konu. Bu konu üzerine Slow Food’un ülkemizdeki lideri Nedim Atilla ve Citta Slow Türkiye Koordinatörü Bülent Köstem konuşacaklar.

ANTİK ÇAĞ MUTFAĞI

Şimdi sıkı durun. Kendimizin ne yiyim ne içtiğini biliyoruz. Yakın geçmişteki atalarımızın da biliyoruz aşağı yukarı. Ama günümüzden iki bin yıl önce Antik Çağ'da insanlar ne yer, ne içerlerdi, merak etmez misiniz? Romalıların ihtişamlı ziyafet sofralarında neler bulunurdu. Günümüzde yediğimiz pek çok şeyin o zaman bölgemizde hiç yetişmediğini duyunca çok şaşıracaksınız. Roma hamamlarında kurulan ziyafet sofralarını, yemek yemekten duyulan hazzı bir bilenin ağızından dinleyeceksiniz. Müjde Tönbekici profesyonel turist rehberi ve bu konunun uzmanı. Eminim dinleyenler çok keyif alacaklar.

Bugün de yarışma var. Ama bugün biraz farklı. Bu sefer yemek değil ama yiyecek bir şey. Aydın yöresinin birbirinden lezzetli tatlılarını yarışırken izleyeceğiz festivalin son gününde. Şimdiden ağızım sulandı bile. Bakalım neler gelecek önümüze? Aşçılık bölümü öğrencilerinin atölye ve söyleşileri bugün de devam edecek.

NYSA ve DİONYSOS

Nysa’yı bilirsiniz eminim. Aydın merkeze çok yakın, bana göre ülkemizin en önemli antik kentlerinden biri. Başka antik kentlerde olmayan pek çok özelliği barındırıyor. Bunların biri de Şarap Tanrısı Dionysos’un doğduğu antik kent olması. Dionysos şenlikleri tiyatro sanatının temelini oluşturur. Festivalin son günü olan 27 Mart, hepimizin bildiği gibi Dünya Tiyatrolar Günü. Dionysos şenlikleri de bir yandan yeme içme, doğa ve bereket ile ilişkilendirilir. Konunun uzmanı Prof. Dr. Semih Çelenk programın son konuşmacısı olarak bakalım bize bu konuda neler anlatacak.

Karnımızın doyacağı kesin. Ama ruhumuzu müzik ile doyuracak bir ünlü, Gülşen de festivalde kıpır kıpır şarkıları ile yüreğimizi hoplatacak. Yani diyeceğim o ki, bu festival kaçmaz. Aydın’da yaşıyorsanız hele hiç kaçmaz. Aydın’daki ilk gastronomi festivalini gerçekleştiren, elini taşın altına koyan Aydın Efeler Belediyesine, başkanı Mehmet Fatih Atay’a ve çalışanlarına teşekkürler.

Özel bir teşekkür de, planlamanın her adımında bizim önümüzü açan Dr. Eralp Atay ve tüm sekreterya görevini üstlenen, Yeditepe Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunu Melis Yücel’e.